A francia parlamenti ellenzék leszavazta, hogy határátlépéskor ellenőrizhessék a védettségi igazolványt

külföld
2022 július 13., 13:58

Elszenvedte első vereségét a kisebbségbe szorult francia kormány a nemzetgyűlésben, miután szerdára virradóra az ellenzéki pártok közösen megakadályozták a koronavírus elleni törvénytervezet kulcsjavaslatának elfogadását.

Mivel július 31-én az egészségügyi rendkívüli állapot véget ér, a kormány egy, az egészségügyi biztonságról szóló törvényjavaslatot nyújtott be a parlamentnek annak érdekében, hogy a járvány ellenőrzésére továbbra is megmaradjanak bizonyos eszközei.

Bár a heves vita után a parlament alsóháza a törvénytervezetet elfogadta, elvetette az egyik legfontosabb intézkedést: a védettségi igazolás ellenőrzésének engedélyezését a határátlépéskor. A tervezet 2-es számú cikkelyét 219 szavazattal 195 igen ellenében utasították el a képviselők.

Ez volt az első alkalom, hogy a baloldali szövetség (NUPES), a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés és a jobbközép Köztársaságiak összehangoltan szavaztak az alsóházban a kormány javaslata ellen.

"Súlyos pillanat" - írta a Twitteren Élisabeth Borne miniszterelnök. Szerinte azzal, hogy a három ellenzéki csoport a franciák megvédését célzó intézkedés ellen szavazott, "megakadályozza a vírussal szemben határellenőrzéseket".

Adrien Quatennens, a baloldal nevében úgy vélte, hogy a kormányfőnek "komoly problémái vannak a demokráciával", amely pedig szerinte most tért vissza. Olivier Marleix, a Köztársaságiak részéről szerda reggel egy rádióinterjúban arra kérte a kormányt, hogy jobban hallgasson az ellenzéki pártokra, míg Sébastien Chenu, a Nemzeti Tömörülés képviselője üdvözölte, hogy a parlament és az ellenzék végzi a munkáját azzal, hogy megvétózta a szöveget.

A második cikkely elvetése ellenére a törvényjavaslatot az alsóház első olvasatban 221 igen szavazattal 187 nem ellenében, és 24 tartózkodás mellett elfogadta. A szöveg most átkerül vitára a szenátus elé, ahol a jobbközép van többségben, és utána ismét visszakerül a nemzetgyűlés elé második olvasatra.

Francois Braun egészségügyi miniszter szerdán az RTL rádióban elmondta: meg kívánja győzni a szenátust arról, hogy tegye vissza a szövegbe az intézkedést, amely felhatalmazást ad a hatóságoknak arra, hogy a védettségi igazolást ellenőrizhessék a határátlépéskor, mert a franciák megvédéséhez szükség lehet erre a lehetőségre.

Az első törvényjavaslat körüli fiaskó jól illusztrálja Emmanuel Macron államfő és Együtt! nevű párszövetségének szűk mozgásterét a parlamentben, ahol június közepén elvesztette az abszolút többségét. A 250 képviselővel rendelkező kormánytöbbségének minden javaslathoz külön-külön kell meggyőznie annyi képviselőt, hogy meglegyen az elfogadáshoz szükséges 289 támogatói szavazat.

A járványhelyzetet illetően a miniszter óvatosnak, de optimistának mutatkozott.

"Óvatosnak kell maradnunk, de úgy tűnik, hogy valószínűleg most érjük el a hetedik hullám tetőzését, mindenesetre a növekedés már kevésbé jelentős az elmúlt hetekhez képest" - fogalmazott Francois Braun. "Azt még nem tudjuk, hogy ez egy hosszú plató lesz, vagy pedig innen már csökkenés kezdődik" - tette hozzá.

Megerősítette, hogy a kormány nem tervez korlátozó intézkedéseket bevezetni, de erősen ajánlja a maszkviselést a tömegközlekedési járműveken. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.