Éjfél után oszlani kezdett a tömeg a Várban

  • Kedden a kormánypárti többség megszavazta a kisvállalkozók tételes adójának módosítását, egy nappal azután, hogy a javaslatot a kormány benyújtotta az Országgyűlésnek. Az új szabályok szerint szeptembertől az maradhat katás, aki csak magánszemélyeknek számláz.
  • A döntés ellen már kedden is tüntetettek Budapesten, szerdára pedig a Momentum szervezett tüntetést a Parlament elé.
  • Foglaljuk el a Nyugati teret, mondták ismeretlenek hangosbeszélőkön keresztül a Kossuth téren, miután a tüntetés hivatalos részét a szervezők lezárták.
  • A tömeg előbb a Nyugati térre, majd az Oktogonra vonult, ahol egy idő után rendőrök vették körbe az embereket, de innen is továbbmentek, és végül sok százan felmentek a várba.
  • Élő közvetítésünk itt nézhető vissza.

2022 július 13., 23:07

Élőben jelentkezünk a Margit hídról

2022 július 13., 22:51

200 fiatal még megpróbálta elfoglalni a Margit hídat

A legelszántabb kemény mag nem adja fel. A Dísz térről lefelé szivárgó tömeg egy része tanyát vert a Margit híd közepén.

photo_camera Fotó: Kaufmann Balázs / 444

A cikk folytatódik

2022 július 13., 22:18

Negyed 1 magasságában kifújt a tüntetés

Nem volt szükség rendőri beavatkozásra, a tüntető tömeg döntő része elfáradt, és magától levonult a Dísz térről. Komolyabb atrocitás nélkül ért véget a Kossuth téren zajlott kata-demonstrációt követő spontán menetelés. Tudósításunk véget ért, reggel összefoglalóval jelentkezünk a szerdai nap eseményeiről.

2022 július 13., 22:13

Sokan elindultak a térről

Két tudósítónk is azt írja, hogy a tömeg döntő része lassan, de megkezdte a levonulást a Várból. Néhányan még üvöltik, hogy „Margit híd”, de nagyon kevesen. Minden jel szerint kifúj a demonstráció.

2022 július 13., 22:06

Egyelőre senki sem mozdul

Némi elszivárgás érzékelhető a tömegből, de a többség kitart, a rendőrök pedig többször figyelmeztetés után sem léptek még akcióba. A hangulat békés, de egyelőre nem világos, meddig lesz türelme a hatóságnak, és meddig tartanak ki a tüntetők.

photo_camera Fotó: Németh Dániel / 444
photo_camera Fotó: Németh Dániel / 444
photo_camera Fotó: Németh Dániel / 444
2022 július 13., 21:58

Oszlani kezdtek a Vár aljában összegyűlt, de fel nem engedett tüntetők

Jelentette tudósítónk a csalódott demonstrálók gyűrűjéből. Közben néhányan már szivárognak el a Mátyás templom irányába is a térről, de a tömeg nagyja továbbra is kitart.

2022 július 13., 21:56

Ismét felszólították a rendőrök a tömeget, hogy hagyják el a helyszínt a Mátyás templom felé

De nem történt semmi. Egyelőre a hatóságok sem döntötték el, hogy mi lesz a következő lépés, de többen könnygáz bevetésére készülnek. A tüntetők egy része azt skandálja, hogy „magasabb fizetést a rendőrnek”.

2022 július 13., 21:34

Patthelyzet alakult ki tüntetők és rendőrök között a Várban

Farkasszemet néz a tömeg a készenlétis különítmény a Dísz tér mellett. A rendőrök felszólították a tüntetőket, hogy hagyják el a teret, de egyelőre nincs mozgás.

photo_camera Fotó: Németh Dániel / 444
photo_camera Fotó: Németh Dániel / 444
photo_camera Fotó: Németh Dániel / 444
2022 július 13., 21:28

Rendőrsorfal állja útját a Karmelita irányába tartó tömegnek

Több százan értek fel a Dísz térre, és próbálnának meg közel kerülni a Karmelita kolostorhoz, ahol azonban rendőrsorfal állja útjukat. A hatóság emberei felszólították a tüntetőket, hogy a Mátyás templom irányába hagyják el a teret. Nem nagyon lehet megközelíteni a Várat, mert a Hunyadi János úton is rendőrök sorakoznak, akik megpróbálják szétválasztani a város irányából duzzadó tömeget.

photo_camera Fotó: Kiss Bence / 444
photo_camera Fotó: Haszán Zoltán / 444
2022 július 13., 21:18

Felértek a Várba az első tüntetők

Még mindig viszonylag jelentős mennyiségű caplat a Karmelita irányába, bár meglehetősen megnyúlt a tömeg, nehéz megbecsülni, hányan érnek fel ténylegesen a kolostorig.

2022 július 13., 21:12

A közmédia jelentése alapján 8 után már semmi említésre érdemes esemény nem történt Budapesten

Bár még tart a demonstráció nem hivatalos része, az MTI úgy számolt be a szerda esti tüntetésekről, mint amikor a kora esti órákban már véget is értek. Az állami hírügynökség arról számolt be, hogy a kata-törvény módosítása ellen tartottak demonstrációt a Momentum szervezésében a Kossuth téren, ahol civilek mellett a pártelnök Gelencsér Ferenc is felszólalt, és arra kérte Novák Katalin köztársasági elnököt, hogy ne írja alá a törvénymódosítást, illetve kérjen normakontrollt az AB-től. Az MIT a Budapesti Rendőr-főkapitányság közleményét idézve arról számolt be, hogy a bejelentett gyűlés 19 óra 8 perckor véget ért, a helyszínről távozó résztvevők egy csoportja a Nyugati térnél akadályozta a körút villamos- és gépkocsi-közlekedését, nem sokkal fél nyolc után egy másik csoport pedig a Nyugati téri felüljáró forgalmát akadályozta. A híradás szerint a Nyugati téri felüljárón 19 óra 57 perckor megindult a gépkocsiforgalom. Az Oktogonnál történt eseményekről illetve a későbbi rendőri intézkedésekről nem adtak hírt.

Tüntetők az Oktogonon 2022. július 13-án
photo_camera Tüntetők az Oktogonon 2022. július 13-án Fotó: Németh Dániel
2022 július 13., 21:01

Pesten sem ért még véget a szerda este

Továbbra is vannak szabadcsapatok a pesti oldalon. Néhány tucat tüntető letáborozott a Blaha környékén, és nem nagyon hajlandóak elhagyni a teret. 50-70 ember lehet, üldögélnék, Vivaldit hallgatnak, a megmaradt néhány fős rendőri különítmény békésen szemléli őket. A hatóságok minden irányból a kereszteződés előtti első keresztutcákba terelik az érkező forgalmat.

photo_camera Fotó: Szász Zsófia / 444
photo_camera Fotó: Szász Zsófia / 444
2022 július 13., 20:58

A Döbrentei téren és a Tabánon keresztül közelítenek a tüntetők a Karmelitához

A dulakodás sem vette el a tüntetők kedvét, lefordulva az Erzsébet hídról, az eddigiekhez képest csendesebben, de továbbra is nagy számban vonulnak a tüntetők a Karmelita kolostor felé. Már a Várkert bazárnál jár a tömeg eleje. Még mindig legalább több százan vannak.

2022 július 13., 20:37

A Vár felé rendőrsorfalba ütközött a tömeg, több tüntetőt kiemeltek

Rendőrsorfal állta el a vonulók útját, ahogy próbáltak lejönni az Erzsébet hídról. Egyesek próbálják meggyőzni a rendőröket, hogy értük is tüntetnek, de ez nem hatotta meg igazán a készenlétiseket. A tömeg közben azt skandálja, hogy "előre megyünk, nem hátra", és nyomják a rendőrsorfalat. Mások azt kiabálják, hogy forduljon mindenki vissza.

Helyszíni tudósítünk szerint a rendőrök egyáltalán nem bánnak kesztyűs kézzel a tüntetőkkel, többeket kiemeltek és a sorfal mögé vittek. A tüntetők első soraiból valaki azt kiabálta, hogy ütik a rendőrök, mások csak szitkokat szórnak a rendőrökre.

A tüntetők végül megfordultak és elindultak a budai rakpartra.

2022 július 13., 20:30

A Karmelitához tartanak a tüntetők

Vagy legalábbis a várnak ahhoz a részéhez. Politikai értelemben a törvény következő megállója Novák Katalinnál van a Sándor-palotában, és a tüntetők többször skandálták már, hogy ne írd alá Kata.