Rendkívüli állapotot rendeltek el Srí Lankán

külföld
2022 július 13., 09:16

Miután Gotabaja Radzsapaksza elnök a Maldív-szigetekre menekült, Ranil Wickremesinghe miniszterelnök kihirdette a rendkívüli állapotot, az egyik nyugati tartományban kijárási tilalmat is elrendelt. A miniszterelnök szerdán egy megbízott elnököt is kinevezett.

Szerda reggel a Srí Lanka-iak továbbra is özönlöttek az elnöki palotába. Hosszú sorban várakoztak a rezidencia előtt, hogy beléphessenek, közülük sokan tömegközlekedéssel érkeztek a fővárosba. A tiltakozók addig tartják elfoglalva a hivatalos épületeket, amíg a legfelsőbb vezetők nem távoznak. Szerdán a tüntetők a miniszterelnök irodáját is próbálták megrohamozni, de a rendőrök könnygázzal oszlatták fel őket.

Srí Lanka gazdasága teljesen összeomlott, kifogytak a devizatartalékból, és nem képesek alapvető árukat behozni az országba, egy ponton Vlagyimir Putyint kérték, hogy segítsen az üzemanyagbeszerzésben.

A 22 milliós ország az 1948-as függetlenné válása óta nem élt át a mostanihoz hasonló válságot, ami élelmiszer- és gyógyszerhiányban, illetve a száguldó inflációban is megnyilvánul.

Srí Lankán ezért hónapok óta rendszeressé váltak a tüntetések, múlt szombaton ezrek rohamozták meg az elnök rezidenciáját, ahol elfoglalták a belső termeket, és a medencébe is beugráltak. Az emberek úsznak a medencében, megtekintik a festményeket, az ágyakon hevernek. Egy alkalommal felgyújtották a miniszterelnök lakását. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.