Srí Lanka Putyint kéri, hogy segítsen üzemanyagot importálni

külföld
2022 július 7., 5:03

Srí Lanka elnöke, Gotabaya Rajapaksa elmondása szerint „nagyon termékeny” megbeszélést folytatott Putyinnal, akit arra kért, segítsen üzemanyagot importálni a pénzszűkében lévő országnak, amely a Nagy-Britanniától való 1948-as függetlenné válása óta a legsúlyosabb gazdasági válsággal néz szembe.

Rajapaska elmondta, hogy „hitel-támogatási ajánlatot kért” az üzemanyagimporthoz az orosz elnöktől, és „alázatosan kérte” a Moszkva és Colombo közötti repülőjáratok újraindítását, mert az Aeroflot orosz légitársaság a múlt hónapban felfüggesztette a járatokat.

Srí Lanka energiaügyi minisztere már a hétvégén jelezte, hogy az ország hamarosan kifogyhat a benzinből. Kanchana Wijesekera akkor azt mondta, az országnak kevesebb mint egy napra elegendő benzinje maradt. A múlt héten a hatóságok felfüggesztették a benzin és a gázolaj értékesítését a nem létfontosságú járművek számára, szerdán pedig több százan vonultak utcára a fővárosban, Colombóban, hogy a kormány ellen tiltakozzanak.

photo_camera Tankoláshoz sorban álló autók Colombóban, Srí Lankán, 2022. július 6-án Fotó: AKILA JAYAWARDANA/NurPhoto via AFP

Csütörtökön a Srí Lanka-i Központi Bank egy százalékponttal megemelte az irányadó kamatlábat, hogy kezelje a megélhetési költségek emelkedését az országban. A hitelkamatlábat 15,5 százalékra, a betéti kamatlábat 14,5 százalékra emelték. Az éves infláció júniusban 54,6 százalékra emelkedett, miután az élelmiszerárak több mint 80 százalékkal nőttek. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt