Szíria után Észak-Korea is elismerte a donecki és a luhanszki „népköztársaságok” függetlenségét

külföld
2022 július 13., 15:19
comments 9

Észak-Korea elismerte a kelet-ukrajnai szakadár luhanszki és donecki „népköztársaságok” függetlenségét, jelentette be Gyenyisz Pusilin, a donecki szakadárok vezetője. A TASZSZ orosz hírügynökségnek Észak-Korea moszkvai nagykövetsége megerősítette a hírt.

A donecki és a luhanszki „népköztársaságot” eddig Oroszország mellett csak Szíria ismerte el.

„Ma reggel Észak-Korea nagykövetségén fogadták a Donecki Népköztársaság nagykövetét, és jegyzéket adtak át neki arról, hogy elismerik a függetlenségét. Phenjanban külügyminiszter-helyettesünk találkozott az orosz nagykövettel, és jegyzékben tudatta mindezt” – ismertette az észak-koreai diplomáciai képviselet.

Az ún. "donyecki népköztársaság" rendőrakadémiájának hallgatói diplomaosztójukon. A nemzetközileg el nem ismert szakadár állam hatóságai egy brit segélymunkást is azzal vádolnak, hogy zsoldosként harcolt, amiért akár halálra is ítélhetik.
photo_camera A donecki „népköztársaság” rendőrakadémiájának hallgatói diplomaosztójukon Fotó: SERGEY BATURIN/Sputnik via AFP

„Ez diplomáciánk újabb győzelme” – hangoztatta Telegram-csatornáján Pusilin, reményét fejezve ki a jövőbeli gyümölcsöző együttműködés és kereskedelem iránt a több mint 6500 kilométer távolságra lévő, atomfegyverekkel rendelkező, nemzetközi szankciók által nagyrészt elszigetelt távol-keleti országgal.

Észak-Korea korábban elismerte a Krím-félsziget orosz elcsatolását is.

Vlagyimir Putyin orosz elnök február 21-én jelentette be a két szakadár „népköztársaság” függetlenségének elismerését az ukrajnai hadművelet megindítása előtt. Szíria június 29-én úgy döntött, hogy elismeri a két állam függetlenségét, erre válaszul Ukrajna megszakította diplomáciai kapcsolatait Damaszkusszal. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.