Lettországban betiltották az orosz gáz importját

külföld
2022 július 14., 19:58

A lett parlament csütörtökön betiltotta az orosz gázimportot. Az energiatörvény módosításával a saeima elrendelte a földgázellátás diverzifikálását, és a stratégiai földgáztartalékok biztosítását. Az új szabályozás értelmében az ország nem importálhat földgázt Oroszországból. A rigai kormány még áprilisban úgy döntött, hogy 2023. január 1-jéig felfüggeszti az orosz gázimportot.

photo_camera Épülő gázvezeték Lengyelország és Litvánia között, amely Finnországot, Észtországot és Lettországot is ellátja majd. Fotó: ALEXEY VITVITSKY/Sputnik via AFP

A jogszabály egyúttal kötelezte a lett földgázszolgáltatót, hogy képezzen stratégiai tartalékot az energiahordozóból. A törvény értelmében a szolgáltatónak legkésőbb augusztus 31-ig fel kell töltenie az Incukalnsban található föld alatti gáztározót annyi földgázzal, amennyire a fogyasztóknak október 1-je és következő év április 30-a között szüksége lehet.

Eddig Oroszország volt Lettország legfontosabb földgázellátója. Azonban az ukrajnai háború miatt a balti ország felfüggesztette az orosz importot, és jelenleg főként a szomszédos Litvániából szerzi be az energiahordozót. Lettország egyúttal azt tervezi, hogy saját terminálokat épít cseppfolyósított földgáz (LNG) fogadásához. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt