Összeomlás: már közel százan meghaltak a G9 és a G-Pep bandaháborújában Haiti fővárosában

háború
2022 július 14., 06:33

Már legalább 89-en haltak meg a rivális bűnbandák között egy hete tartó összecsapásokban Port-au-Prince-ben, Haiti fővárosában – jelentette be a Nemzeti Emberi Jogi Hálózat.

A szervezet szerint az áldozatok közül 74-et golyó vagy kés sebesített meg. 16 ember eltűnt.

A főváros legszegényebb és legsűrűbben lakott negyedében, Cité Soleilben egy hete automata fegyverekkel lövöldöznek, két banda harcol egymással anélkül, hogy a rendőrség – felszerelés és ember hiányában – közbelépne.

Teljes káosz

Az elmúlt négy évtizedben kialakult nyomornegyedek utcái mentén családok ezrei nem jutnak élelemhez és vízhez. Egyes lakosok bádogházaikban esnek az eltévedt golyók áldozatául, de a mentőautók sem tudnak a környéken szabadon közlekedni, hogy a sebesülteken segítsenek.

A bandaháborúk a főváros életének minden részét érintik, mivel Cité Soleilben van az az olajterminál, ami Port-au-Prince és Haiti északi részének ellátását biztosítja.

A fővárosban a benzinkutaknál már nem adnak ki üzemanyagot, ami a feketepiaci árak drasztikus emelkedését okozta. A helyzet miatt feldühödött taxisok szerdán több barikádot emeltek a főváros utcáin.

Az üzemanyagárak miatt tüntetők a barikádoknál Port-au-Prince-ben július 13-án.
photo_camera Az üzemanyagárak miatt tüntetők a barikádoknál Port-au-Prince-ben július 13-án. Fotó: Georges Harry Rouzier/Anadolu Agency via AFP

Egy éve ölték meg az elnököt

Jean Hislain Frederick, a port-au-prince-i Cité Soleil kerület alpolgármestere korábban elmondta, hogy a harcok két ellenséges banda tagjai között törtek ki pénteken, Jovenel Moise elnök meggyilkolásának első évfordulója után.

Az Orvosok Határok Nélkül nemzetközi szervezet szerdán arról tájékoztatott, hogy több ezer ember rekedt a Cité Soleil negyedben ivóvíz, élelem és orvosi ellátás nélkül. A szervezet más humanitárius csoportoktól kért segítséget, és arra szólította fel a bandákat, hogy a „civilek életét kíméljék meg”. A szervezet három tagja sebesülteket ápol a városnegyed Brooklyn nevű részén.

Helyi rendőrök szerint a G9 és a G-Pep néven ismert bandák között folyik a harc. A G9-et egy volt rendőr, a Barbecue néven ismert Jimmy Cherizier vezeti, akit kapcsolatba hoztak régebbi mészárlásokkal, és úgy vélik, a bandája Moise jobboldali pártjával szövetkezett. A G-Pep egy Cité Soleilben alakult banda, bár a főváros környékének más fegyveres csoportjaival is kapcsolatban áll.

Az ENSZ Élelmezési Világprogramja (WFP) kedden arra figyelmeztetett, hogy egyre nő az éhínség Haitin, ahol 26 százalékos az infláció, magasak az élelmiszer- és üzemanyagárak, drámaian romlik a biztonság a fővárosban és környékén.

Jean-Martin Bauer, a program haiti vezetője egy videókonferencián elmondta, hogy a fegyveres bűnözők elzárják az utakat és megtámadják a humanitárius segélyt szállító teherautókat. A WFP kompokat és repülőgépeket használ a sürgősen szükséges élelem célba juttatására. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.