Új, rendkívüli EU-s támogatást igényelhetnek a baromfi- és kocatartók

július 14., csütörtök 10:38
2

A baromfi- és sertéstartók július 16-25. között elektronikusan nyújthatják be támogatási kérelmeiket a Magyar Államkincstárhoz, ami a jogos igényeket legkésőbb szeptember 30-ig fizeti ki – közölte az Agrárminisztérium.

Az összesen 500 millió eurós, rendkívüli válságkezelési csomag az ukrajnai háború következményei által leginkább sújtott termelők támogatására használható fel. Ennek keretében Magyarország 6,33 milliárd forint egyszeri összegben részesül, amiből a hazai alapanyagra épülő élelmezésbiztonság fenntartása érdekében a kiemelkedően magas takarmányárak miatt különösen nehéz helyzetbe került abrakfogyasztó sertés- és baromfiágazatok igényelhetnek támogatást. A támogatás keretösszege a baromfitartóknál 4,33 milliárd forint, míg a sertéstartóknál 2 milliárd forint.

Szpisják Imre gazda és Béla nevű, magyar rekorder sertése Kenderesen 2014. március 3-án. A gazda levágta a 8 éves magyar lapály sertést, melynek hossza 251 cm, súlya 560 kg volt. Az óriásira nőtt állat a magyar rekordot 2013. április 27-én állította fel, akkor 530 kilogrammot nyomott. Illusztráció: Mészáros János/MTI

A támogatás mértékét állategységalapon, állatfajonként számítják ki. Az EU-s szabályok alapján a támogatás kocáknál az Egységes Nyilvántartási és Azonosítási Rendszerbe (ENAR) 2022. április 30-ig bejelentett állategyedek, baromfinál a 2022. február 24. és április 30. között vágóhídra vagy exportra szállított állatlétszám után igényelhető.

A támogatások kifizetését az Európai Unió bizonyos fenntarthatósági kritériumok teljesítéséhez kötötte, amik nélkül a támogatás nem hirdethető meg. A sertés és baromfiágazat minél szélesebb kőrű megsegítése érdekében az Agrárminisztérium a támogatás igénybevételének feltételeként több olyan kikötést határozott meg a rendeletben, amivel ez az EU-s előírás teljesíthető: például a zöldítési feltételeknek való megfelelés a tavalyi évben, egyes, az idei évre vállalt állatjóléti kötelezettségek megléte, illetve a környezeti hatástanulmánnyal vagy egységes környezethasználati engedéllyel való rendelkezés. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt