Új, rendkívüli EU-s támogatást igényelhetnek a baromfi- és kocatartók

háború
2022 július 14., 10:38
comments 2

A baromfi- és sertéstartók július 16-25. között elektronikusan nyújthatják be támogatási kérelmeiket a Magyar Államkincstárhoz, ami a jogos igényeket legkésőbb szeptember 30-ig fizeti ki – közölte az Agrárminisztérium.

Az összesen 500 millió eurós, rendkívüli válságkezelési csomag az ukrajnai háború következményei által leginkább sújtott termelők támogatására használható fel. Ennek keretében Magyarország 6,33 milliárd forint egyszeri összegben részesül, amiből a hazai alapanyagra épülő élelmezésbiztonság fenntartása érdekében a kiemelkedően magas takarmányárak miatt különösen nehéz helyzetbe került abrakfogyasztó sertés- és baromfiágazatok igényelhetnek támogatást. A támogatás keretösszege a baromfitartóknál 4,33 milliárd forint, míg a sertéstartóknál 2 milliárd forint.

Szpisják Imre gazda és Béla nevű, magyar rekorder sertése Kenderesen 2014. március 3-án. A gazda levágta a 8 éves magyar lapály sertést, melynek hossza 251 cm, súlya 560 kg volt. Az óriásira nőtt állat a magyar rekordot 2013. április 27-én állította fel, akkor 530 kilogrammot nyomott.
photo_camera Szpisják Imre gazda és Béla nevű, magyar rekorder sertése Kenderesen 2014. március 3-án. A gazda levágta a 8 éves magyar lapály sertést, melynek hossza 251 cm, súlya 560 kg volt. Az óriásira nőtt állat a magyar rekordot 2013. április 27-én állította fel, akkor 530 kilogrammot nyomott. Illusztráció: Mészáros János/MTI

A támogatás mértékét állategységalapon, állatfajonként számítják ki. Az EU-s szabályok alapján a támogatás kocáknál az Egységes Nyilvántartási és Azonosítási Rendszerbe (ENAR) 2022. április 30-ig bejelentett állategyedek, baromfinál a 2022. február 24. és április 30. között vágóhídra vagy exportra szállított állatlétszám után igényelhető.

A támogatások kifizetését az Európai Unió bizonyos fenntarthatósági kritériumok teljesítéséhez kötötte, amik nélkül a támogatás nem hirdethető meg. A sertés és baromfiágazat minél szélesebb kőrű megsegítése érdekében az Agrárminisztérium a támogatás igénybevételének feltételeként több olyan kikötést határozott meg a rendeletben, amivel ez az EU-s előírás teljesíthető: például a zöldítési feltételeknek való megfelelés a tavalyi évben, egyes, az idei évre vállalt állatjóléti kötelezettségek megléte, illetve a környezeti hatástanulmánnyal vagy egységes környezethasználati engedéllyel való rendelkezés. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.