A kormány nem szólt az energia-veszélyhelyzet bevezetéséről az Európai Bizottságnak

POLITIKA
2022 július 16., 08:05
comments 6

A magyar hatóságok nem tájékoztatták az Európai Bizottságot az energia-veszélyhelyzet bevezetéséről, pedig a döntés napján ülésezett az EU gázkoordinációs csoportja is, írja a Népszava. A lapnak Tim McPhie bizottsági szóvivő elmondta, hogy

ilyen esetekben nemcsak az ellátás biztonságáról szóló rendelet, hanem az egységes piac átláthatóságáról szóló irányelv is tájékoztatási kötelezettséget ró az uniós országokra.

Tehát kötelező lett volna a kormánynak Brüsszelt tájékoztatni a lépésről. Kadri Simson energiaügyekért felelős európai biztos csütörtöki közleményében úgy reagált a magyar bejelentésre, hogy tájékozódnak annak tartalmáról, de

szerinte a nemzeti korlátozások a jelenlegi helyzetben csak súlyosbíthatják a problémákat, ráadásul a közösségi szabályok minden tagállam számára szolidaritási kötelezettséget írnak el, vagyis szükség esetén kötelesek segíteni a szomszédjaikat úgy, hogy energiát szállítanak a védett fogyasztóknak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.