Megszavazta Észak-Macedónia a Bulgáriával folytatott vita rendezését, szabaddá téve az utat az EU-tárgyalások előtt

külföld
2022 július 17., 11:12

Az észak-macedóniai parlament képviselőinek többsége megszavazta Franciaország javaslatát, aminek célja, hogy rendezze a vitát Bulgáriával és megnyissa a kaput az ország európai uniós csatlakozási tárgyalásai előtt. A 120 fős parlament 68 szavazattal fogadta el a javaslatot. Az ellenzéki törvényhozók nem vettek részt a szavazáson, elhagyták a termet.

„Ma új perspektívát nyitunk országunk előtt... mától kezdve gyorsított lépésekkel haladunk az uniós családhoz való csatlakozás felé" - mondta Dimitar Kovacsevszki miniszterelnök a sajtótájékoztatón. Azt mondta, hogy kedden lesz az első találkozó kormánya és az EU között.

A megállapodás értelmében módosítják Észak-Macedónia alkotmányát, és elismerik a bolgár kisebbséget. A javaslat nem követeli meg Bulgáriától a macedón nyelv elismerését. Cserébe Bulgária lehetővé teszi nyugat-balkáni szomszédjának, hogy tagsági tárgyalásokat kezdjen az EU-val.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke csütörtökön Szkopjéba utazott, és sürgette a törvényhozókat, hogy szavazzák meg a javaslatot. Azt mondta, hogy a szavazás „megnyitja az utat a csatlakozási tárgyalások gyors megkezdése előtt".

photo_camera Fotó: ROBERT ATANASOVSKI/AFP

Hrisztijan Mickoszki, a legnagyobb ellenzéki párt, a VMRO-DPMNE vezetője, akinek pártja július eleje óta tiltakozott a megállapodás ellen azt mondta, hogy „semminek sincs vége". Pártja nem fogja támogatni az alkotmánymódosítást, aminek elfogadásához kétharmados többségre van szükség.

A bolgár parlament a múlt hónapban feloldotta vétóját a macedón-EU tárgyalásokkal szemben. Ez tüntetésekhez vezetett Bulgáriában, és hozzájárult a bizalmatlansági szavazáshoz, ami végül megbuktatta a kormányt.

Észak-Macedónia 17 éve pályázik az EU-tagságra, de a tárgyalások jóváhagyását először Görögország, majd Bulgária akadályozta meg. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.