A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete szerint hiba csúszott a katatörvénybe

POLITIKA
2022 július 18., 18:53

Az új katatörvény szerint az átalányadózásra való áttérés nem választható 2022. szeptember elsejével – írja Facebookon a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete (MKOE).

Ruszin Zsolt, a MKOE alelnöke szerint a jogi problémát az átalányadózás választásáról szóló részben az „adóév” kifejezés okozza. A régi katatörvény is említi az „adóévre az Szja tv. szerinti átalányadózás” fordulatot, ami főszabály szerint január 1-től induló átalányadózást jelent, azonban a régi katatörvény az adóév említése nélkül szabályozta az átalányadózásra való áttérést.

Azt írja, „az új KATA törvény átalányadózásra való áttéréséről szóló része, már 2022.08.01-én hatályba is lép, ez lerontja a régi KATA törvény idevágó passzusát, így az átalányadózás nem lenne 2022.09.01-től választható, csak 2022.01.01-re visszamenőlegesen, vagy 2023.01.01-től”.

Szerinte a törvény indoklása „még egyértelműbbé teszi a kormányzati kommunikációval ellentétes jogalkotási hibát”, mert ott már nem is adóévre, hanem a 2022. évre vonatkozna az átalányadó visszamenőleges választása.

A MKOE bejegyzése szerint az ügyben már szombaton éjjel eljuttatták észrevételüket Novák Katalinnak a kapcsolat@sandorpalota.hu címre, de nem kaptak választ.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.