Becsődölt egy támogatásokkal kitömött húsüzem a Hajdúságban

gazdaság
2022 július 18., 08:01
comments 16

Bár 3 éve még Nagy István adta át a Kurucz-csoport sárrétudvari húsüzemét, most a csoport mindhárom cége (a Kurucz Agro Mezőgazdasági Szolgáltató Kft., a Kurucz Farm Mezőgazdasági Kft. és a Pig-Trade Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.) csődöt jelentett, írja a 24.hu.

A lap szerint a 3 milliárd forintos beruházás csaknem 1,5 milliárd forint támogatást kapott, de a csoport uniós forrásból különféle kutatás-fejlesztési projektekre milliárdos támogatást, illetve hitelt is nyert. Ennek ellenére a tavalyi évről szóló mérlegbeszámolója szerint a Kurucz Agro 6,7 milliárd forint árbevétel mellett 653 millió forint veszteséget mutatott ki. A tartozásai pedig elérték a 4,9 milliárd forintot.

Ifj. Kurucz Ferenc a lap újságírójának a cégcsoport bedőlését azzal magyarázta, hogy az afrikai sertéspestis okozta piaci zavarok, a covid-19, az ellátási láncok zavarai és a drasztikus áremelkedések megnehezítették a termelést. Közben pedig bezuhantak a sertésárak, és elvesztették az exportpiacokat. Ráadásul az energia drámai drágulása mellett két év alatt megháromszorozódtak a takarmányárak, a takarmánytermelő területeken pedig beütött az aszály.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.