Egy polgármesteri és két képviselői helyet nyert a Fidesz a hétvégi időköziken

POLITIKA
2022 július 18., 04:34
comments 16

Vasárnap 11 helyen tartottak időközi képviselő-illetve polgármester-választásokat. Szilváson, Jászboldogházán és Mezőtúron polgármestert, Taktaszadán, Darnózseliben, Somoskőújfaluban és Kondorfán polgármestert és képviselő-testületet, Sajószentpéter, Esztergom, Salgótarján és Szentendre egy-egy választókerületében pedig képviselőt választanak.

  • Mezőtúron Szűcs Dániel, a Fidesz-KDNP jelöltje nyerte a polgármester-választást.

Az időközi választásra azért volt szükség, mert a korábbi polgármester, Herczeg Zsolt lemondott tisztségéről, hogy országgyűlési képviselő lehessen. Szűcs Dániel 2 538 szavazatot kapott (57 százalék), Fekécs Gáborra (Tegyünk Együtt Közösségünkért Egyesület-TEKE Mezőtúr) 1 631-en, a függetlenként induló Nagy Istvánra 218 -an szavaztak.

  • Jászboldogházán két független jelölt közül Koczáné Fehérváry Mária nyerte a polgármester-választást

Koczáné Fehérváry Máriára 720-an, Fazekas Adrián Józsefre 93-an szavaztak. Az időközi választásra azért volt szükség, mert a korábbi polgármester lemondott tisztségéről.

  • A Baranya megyei Szilváson Hózsa Csaba független jelöltet választották polgármesternek.

A győztes 40, míg szintén független vetélytársa, Hózsa Gyula 37 érvényes szavazatot kapott. Az időközi választára azért volt szükség, mert a korábbi településvezető, a független Schaff József a közelmúltban meghalt.

  • Esztergom 1. számú egyéni választókerületében a Fidesz-KDNP jelöltje, Varga Krisztián az érvényes szavazatok 85,8 százalékával nyert.

A másik induló, Méhes Szilveszter, a Mi Hazánk képviseletében 74 szavazatot szerzett, ez 14,18 százalékos aránynak felel meg. A választás nem változtatta meg a képviselő-testület arányait, ahol a polgármesterrel együtt továbbra is 11 kormánypárti és négy ellenzéki képviselő foglal helyet.

  • Salgótarján 7. számú egyéni választókerületben a független Ludányi József nyert 251 szavazattal.

Ellenfelei: Szabó Csaba (Fidesz-KDNP) 243, Egyedi Norbert (Mi Hazánk) 59, Nagy Attila Tibor (Munkáspárt-ISZOMM) hét szavazatot kapott, négy szavazat volt érvénytelen. Salgótarján közgyűlésében 2019-től kilenc képviselője volt a Salgótarján, Szeretem! Egyesület-DK-Jobbik-LMP-Momentum-MSZP-Párbeszéd-Tarjáni Városlakó Egyesület összefogásnak, öt a Fidesz-KDNP-nek.

  • Sajószentpéteren Nagyné Szabados Mária Katalin kapta, így a független jelölt lett a városi képviselő-testület új tagja 89 szavazattal.

A tisztségért heten indultak.

  • A Vas megyei Kondorfán független Takács Róbertet választották meg polgármesternek.

A győztesre 163-an szavaztak, ellenfele, a szintén független Gaál Ferenc, az előző polgármester 106 szavazatot kapott. A négy képviselői mandátumért hatan indultak, valamennyien függetlenként vállalták a megmérettetést. Kondorfán azért kellett időközi önkormányzati választást tartani, mert az előző képviselő-testület belső ellentétek miatt nem tudott együtt dolgozni, és 2020. október 9-én kimondta feloszlását.

  • Szentendre 10-es számú egyéni választókerületében Szabados András, a Fidesz-KDNP jelöltje csaknem kétharmados aránnyal megnyert.

A nyertes 332 szavazattal, 65 százalékkal szerezte meg a körzetet. Puskás Réka, a Társaság az Élhető Szentendréért (TESZ) egyesület jelöltje 147 szavazatot, 28,8 százalékot kapott, Bürger Zoltán a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) jelöltje 31 szavazatot, 6 százalékot szerzett. Az időközi önkormányzati választásra azért került sor, mert a korábbi képviselő, Almási Csilla, aki a TESZ jelöltjeként lett képviselő, 2020. december 17-én lemondott képviselői mandátumáról.

  • A Győr-Moson-Sopron megyei Darnózselin a függetlenként induló Némethné Molnár Andreát választották polgármesternek.

A győztes 275, míg a szintén függetlenként induló Budai Dániel 263 szavazatot kapott. Az időközi választáson a képviselő-testület további hat, szintén független tagját is megválasztották. Az időközi választást azért írták ki Darnózseliben, mert a képviselő-testület tavaly augusztus 4-én feloszlott.

  • Somoskőújfaluban három független jelölt közül Tábori Anitát választották polgármesterré.

Tábori Anita 303 szavazattal, az érvényes szavazatok 44,89 százalékával nyert, Tóth László 256 (37,93 százalék), Csengődi Károly 116 (17,19 százalék) szavazatot kapott. Tavaly nyáron azzal az indokkal mondták ki a képviselő-testület feloszlását, hogy nem tudnak együtt dolgozni Tóth László (független) polgármesterrel, aki 2011 júniusa óta vezette a falut. A 2019-ben képviselővé választott Tábori Anita már nem volt tagja a feloszlásról határozó testületnek, mivel még júniusban lemondott. A hat képviselői helyért 13 jelölt indult, valamennyien függetlenek.

  • A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Taktaszadán a független Pásztor Jánosné lett a polgármester 483 szavazattal.

Ellenfelére, Filep Andrásra 378-an szavaztak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.