Először volt Nagy-Britanniában vörös riasztás hőség miatt

Életbe lépett Nagy-Britannia történetének első vörös riasztása a rendkívüli hőség miatt hétfőn. A brit hatóságok hétfőre és keddre első ízben hirdettek négyes, azaz legmagasabb szintű időjárási veszélyhelyzetet, mivel Anglia déli és középső térségeiben a hét első felében rendkívüli hőség várható. "Nehéz 48 óra elé nézünk" - mondta Kit Malthouse kormányzati illetékes a BBC rádiónak.

A meteorológiai intézet figyelmeztetett, hogy hétfő éjszaka a meleg miatt különösen nehéz lesz majd pihenni.

Kedden tovább fokozódhat a hőség: jó esély van rá, hogy a 40 vagy akár a 41 Celsius fokot is eléri a hőmérséklet. Ezzel megdőlhet az Egyesült Királyság melegrekordja, amelyet Cambridge-ben jegyeztek fel 2019. július 25-én, amikor 38,7 fokot mértek. A brit meteorológiai intézet közlése szerint az Egyesült Királyságban jelenleg átlagosan 100-300 évente van esély olyan nyarakra, amikor a csúcshőmérséklet meghaladja a 40 fokot, de az előrejelzési modellek alapján 2100-ra az ilyen nyarak ismétlődései közötti átlagos időszak 15 évre csökkenhet - még akkor is, ha sikerül megvalósítani a felmelegedést okozó szennyezőanyagok kibocsátásának csökkentésére kidolgozott terveket.

A négyes riasztási fokozat hivatalos meghatározása szerint a szélsőségesen meleg időjárás nemcsak a lakosság magas kockázati csoportjaiban, hanem egészséges emberek körében is megbetegedéseket, sőt haláleseteket okozhat. A vasúti közlekedés üzemeltetői arra kérték az embereket, hogy csak a legszükségesebb esetben induljanak útnak, mert a hőség miatt akadozhat az áramellátás, meggörbülhetnek a sínek, ami késésekhez vezethet. Kedden egyes szakaszokon ideiglenesen le is zárják a vonatközlekedést.

A londoni metróhálózat ideiglenes sebességkorlátozásokat léptetett életbe hétfőre és keddre, ami azt jelenti, hogy csökkentik a járatok számát, és az utazás a megszokottnál több időt vesz igénybe.

Az egészségügy leterheltségét előjegyzések törlésével csökkentették. Többfelé zárva maradtak és távoktatásra álltak át az iskolák vagy rövidítették a tanítási napot, illetve medencét és párakaput állítottak fel. A chesteri állatkertet két napra bezárták. Több gyárban korábban kezdődött a munka, hogy kíméljék a dolgozókat a hőségben. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt