Költöznie kell a Hadtörténeti Múzeumnak a Várból

július 19., kedd 14:16
33

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a jobbikos Lukács László György írásbeli kérdésére válaszolva (pdf) megerősítette, hogy elköltözik a budai Várban álló épületéből a Hadtörténeti Múzeum – írta meg a HVG.

A miniszter azt írta: a múzeum „a magyar és a kapcsolódó egyetemes katonai örökségünk megőrzésére hivatott intézmény”, aminek feladata „tudományos kutatások folytatása, illetve, hogy méltó, modern, a XXI. századi körülményeknek megfelelő, a fiatalok számára is könnyen befogadható, átélhető, interaktív kiállításokat hozzon létre”.

„A Kormány célkitűzése, hogy ezeket a feladatokat az Intézmény méltó módon és méltó helyen láthassa el olyan körülmények között, melyek a nagyközönség és a tudományos közélet számára is biztosítják a jelenleginél könnyebb megközelíthetőséget, illetve a XXI. század kihívásainak is megfelelő modern, tágas külső- és belső kiállítóhelyeket” – írja a miniszter.

Kertész Attila kiállításépítő egy 1870-es évekből származó, Werndl gyártmányú egylövetű vadászpuskát helyez el a vitrinben a Hadtörténeti Kincstár című kiállítás rendezése közben a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban 2019. március 7-én. Fotó: Mohai Balázs/MTI/MTVA

A HVG korábban arról írt, hogy a Pénzügyminisztérium és a Belügyminisztérium Várba tervezett költöztetését azzal indokolták, hogy helyre akarják állítani az 1945 előtti állapotokat, visszaadva, visszaépítve az egykori minisztériumi épületeket. De a Honvédelmi Minisztériumot nem építik újjá egykori helyén, az ugyanis eltakarná a kilátást a Miniszterelnökségnek helyet adó karmelita kolostorból. A Hadtörténeti Múzeum esetében az sem igaz, hogy az 1945 előtti állapotokat szeretnék helyreállítani, hiszen a helyőrségi kaszárnya helyén 1847-ben, klasszicista stílusban épült Ferdinánd, majd Nádor laktanyát már 1926-ban átadták múzeum céljára.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt