Maszkviselést és oltást javasol a WHO európai igazgatója a szigorúbb intézkedések elkerülésére

koronavírus
2022 július 20., 05:00
comments 1

Az európai országoknak fel kell gyorsítaniuk a vakcinák beadását és újra be kell vezetniük a maszkviselést, hogy le tudják küzdeni az omikron variánsa által kiváltott megbetegedések megugrását, és ezzel elkerüljék a szigorúbb intézkedéseket az év későbbi részében - mondta kedden a Reutersnek Hans Kluge, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai regionális igazgatója.

Kluge sürgette az országokat, hogy már most tegyenek lépéseket az egészségügyi rendszerek őszi és téli túlterhelésének elkerülésére, mivel az omikron BA.5 alvariánsa továbbra is gyorsan terjed.

A múlt héten közel hárommillió új koronavírus-megbetegedést jelentettek Európából, ami az összes új eset közel felét teszi ki világszerte. A kórházban kezeltek száma ugyanebben az időszakban megduplázódott, és hetente közel háromezer ember hal meg a betegségben, mondta Kluge.

„Az esetek száma növekszik. Egy olyan társadalomban, ami szinte ugyanúgy működik, mint korábban" - mondta. Szerinte a „járványt stabilizáló eszközökre" van szükség, mint például egy második emlékeztető oltásra a várhatóan ősszel megjelenő változat-specifikus vakcinák előtt, valamint a maszkviseletre és a jobb szellőztetés ösztönzésére.

„Ezeket az eszközöket be kell vezetni, hogy elkerüljük a sokkal szigorúbb intézkedéseket. Nem hiszem, hogy a társadalom készen áll a szigorításokra."

„Az emberek néha megkérdezik, hogy visszatért-e a vírus" - mondta Kluge. "Soha nem is tűnt el. Még mindig itt van. Terjed. Mutálódik. És sajnos még mindig rengetegen halnak meg."

Az országoknak most a magas inflációval és a részben Oroszország ukrajnai inváziója miatt megnövekedett élelmezési bizonytalansággal is meg kell küzdeniük, de a kormányoknak még mindig további beruházásokra van szükségük az egészségügyben, mondta.

„És ha a kormányok nem teszik ezt meg, nos, akkor a társadalom nem lesz jobban felkészülve a jövőre."

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt