Ranil Vikremeszinghe az új Srí Lanka-i államfő

külföld
2022 július 20., 07:53

Ranil Vikremeszinghe ügyvivő elnököt és miniszterelnököt választotta meg államfőnek a Srí Lanka-i parlament.

A törvényhozás titkos szavazással döntött az új elnök személyéről, aki Gotabaja Radzsapaksza előző államfő bukása után kivezetheti az országot a politikai, gazdasági és humanitárius válságból.

A 225 képviselő három jelölt közül választhatta ki az új elnököt, aki 2024-ig, a jelenlegi ciklus végéig maradhat hivatalban.

Ranil Vikremeszinghe ügyvivő elnök és miniszterelnök volt a legesélyesebb jelölt. Őt Radzsapaksza pártja, a legnagyobb parlamenti frakcióval rendelkező SLPP támogatta. A 73 éves politikust viszont sokan éppen azért nem látnák szívesen államfőként, mert a bukott elnök politikai utódjának tartják. Megfigyelők szerint győzelme esetén kemény intézkedések és további tüntetések várhatók.

photo_camera Fotó: ISHARA S. KODIKARA/AFP

A legnagyobb ellenzéki párt a korábbi oktatási minisztert, a 63 éves Dullasz Alahapperummát támogatta, de az elmúlt napokban több kisebb párt is felsorakozott mögötte, és egyfajta konszenzusos jelöltként tekintettek rá. A harmadik jelölt pedig az 53 éves Anura Kumara Disszanajake volt, akit egy kis baloldali párt állított versenybe.

Az Indiával szomszédos, 22 millió lakosú szigetországban jelenleg szükségállapot van érvényben, miután fél éve fizetésképtelenné vált, így az alapvető közszükségleti cikkekkel sem tudja folyamatosan ellátni a lakosságot. A kialakult helyzet miatt március vége óta folyamatosak a tüntetések. Radzsapaksza a megmozdulások hatására elmenekült hazájából, és Szingapúrból küldte el lemondólevelét. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.