Egy nap alatt hárman is belehaltak a bikafuttatásokon szerzett sérüléseikbe

külföld
2022 július 21., 11:39
comments 9

A kelet-spanyolországi, valenciai régió hagyományos bikafuttató fesztiváljain vett részt az a három férfi, akik egyetlen napon belül haltak bele a júliusi rendezvényeken szerzett sérüléseikbe. Állatvédő csoportok már régóta panaszkodnak a közönségre és az állatokra leselkedő veszélyekre. Nemcsak az állatok, az emberek számára is veszélyesek a fesztiválok. Állításuk szerint az elmúlt nyolc évben húsz ember vesztette életét a bikafuttatásokon.

Az egyik eset során a Valenciától délre fekvő Picassentben egy 56 éves férfit egy bika a levegőbe dobott. A férfi agyi traumát szenvedett, kilenc nappal az eset után, kedden halt meg a kórházban. Egy 50 éves férfi szintén kórházban halt meg, miután a Valenciától északra fekvő Melianában egy bika átszúrta a tüdejét. A harmadik eset Pedreguerben történt, egy 64 éves francia férfi vesztette életét.

Meliana polgármestere szerint az ilyen típusú véletlen balesetek előfordulnak, az ezzel járó kockázatokat a látogatók vállalják. Spanyolország leghíresebb ilyen fesztiválján, a pamplonai San Fermin-i bikafuttatáson idén senki sem halt meg, viszont 35-en megsérültek.

A spanyol Állatokért Párt (Pacma) megismételte felhívását, miszerint ezeket a fesztiválokat be kell tiltani. Bírálták a valenciai fesztiválok szervezőit, amiért veszélyeztetik a lakosok életét és bántalmazzák az állatokat.

A bikafuttató szezon nagy lökést ad a valenciai gazdaságnak. Egy 2019-es tanulmány szerint az évi közel tízezer bikafuttatás több mint 3000 munkahelyet teremtett az országban, és legalább 300 millió eurós bevételt hozott. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.