Gepárdokat telepítenének vissza Indiába

július 21., csütörtök 10:28
2

"A gepárd visszatelepítési projekt fő célja, hogy életképes metapopulációt hozzon létre Indiában, amely lehetővé teszi a gepárdok számára, hogy betöltsék funkcionális szerepüket csúcsragadozóként" - közölte India környezetvédelmi minisztériuma.

Az indiai legfelsőbb bíróság 2020-ban döntött úgy, hogy egy "gondosan kiválasztott helyre" vissza lehetne telepíteni a gepárdokat. A tisztviselők kétévnyi előkészület után jelentették be a megállapodást, miután kitalálták, hogyan lehetne az állatokat elszállítani.

Az 1950-es évek óta már történtek erőfeszítések India gepárdállományának újjáélesztésére. Az 1970-es években volt egy kísérlet arra, hogy Iránból hozzák be az állatokat, ahol akkoriban mintegy 300 példány élt. Ez a projekt azonban kudarcba fulladt, amikor a sahot az iráni forradalomban megbuktatták, a tárgyalások így félbeszakadtak.

Az indiai tisztviselők nagyon szeretnék, hogy a mostani kísérlet hosszú távon sikerrel járjon. Nyolc példány érkezik augusztusban Namíbiából, ahol a vadmacska egyik legnagyobb populációja él a világon. A gepárd a világ leggyorsabb szárazföldi állata, óránként 113 kilométeres sebességre képes. Egykor az Arab-félszigettől Afganisztánig terjedő területeken volt megtalálható.

A gepárdok visszatérésére évtizedekkel azután kerül sor, hogy 1952-ben India őshonos populációját hivatalosan kihaltnak nyilvánították. Ez az egyetlen nagytestű emlős, amely kihalt az országban a brit uralomtól való függetlenedés óta. Kihalását a rájuk való vadászat, a táplálékhiány és az élőhelyvesztés együttes hatásai okozták.

Az első példányok Madhya Pradesh államban, a Kuno-Palpur Nemzeti Parkban találnak majd otthonra. A költözés várhatóan a nemzeti függetlenség 75. évfordulójának ünneplésének idejére lesz időzítve.(BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt