Már lehet fotózni az egyiptomi közterületeken

külföld
2022 július 21., 11:53
comments 3

Engedélyezte az egyiptomi idegenforgalmi minisztérium az amatőr fotózást az ország közterületein. Az elmúlt hónapokban az egyiptomi hatóságok megtiltották a fotózást és videózást a közterületeken - beleértve a turisztikai helyszíneket is -, és sokszor elkobozták a fényképezőgépeket. Az egyiptomi Régiségügyi és Idegenforgalmi Minisztérium közleményben jelentette be, hogy az ország kabinetje szerdán „jóváhagyta az egyiptomi lakosok és turisták saját felhasználású fotózására vonatkozó új szabályokat."

„A fényképezés mindenféle hagyományos fényképezőgéppel, digitális fényképezőgéppel és videokamerával ingyenes és engedélyezett. Előzetesen nem kell engedélyt beszerezni" - áll a közleményben.

Egyiptomi állampolgárok és külföldi turisták egyaránt panaszkodtak arra, hogy engedélyt kell kérni a közterületeken való fényképezéshez, a hatóságok sokszor lefoglalták a fényképezőgépeket, és megtiltották a fényképezést még akkor is, ha volt rá engedély.

„A gyermekek és a kereskedelmi célú fényképezés esetében továbbra is érvényben maradnak a korlátozások” - írják.

Azt is írják, hogy "teljes mértékben tilos olyan jelenetekről fényképeket készíteni vagy megosztani, amelyek így vagy úgy árthatnak az ország megítélésének."

A fotózási szabályok viszonylagos enyhítése jót jelenthet az egyiptomi turizmusnak, ami a GDP több mint tíz százalékát teszi ki és mintegy kétmillió embert foglalkoztat a 103 milliós országban. Egyiptom évek óta igyekszik újraéleszteni az ágazatot, amit a 2011-es forradalom, az azt követő zavargások és a koronavírus-járvány is többszörösen sújtott. (The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.