Megjelentek az új rezsiszabályok, bevezet egy köztes, „lakossági piaci árat” a kormány

július 21., csütörtök 7:45
189

Váratlanul új részleteket árult el a rezsicsökkentés csökkentéséről csütörtök reggel Németh Szilárd, majd a Magyar Közlönyben is megjelent a rendelet, ami szabályozza az árakat.

A portfolio.hu beszámolója szerint Németh rezsibiztos elmondta, hogy nem tartható fent, hogy mindenki rezsicsökkentett áron kapja az energiát és a földgázt, ugyanakkor nem is lehet egyszerre rászabadítani a piaci árat a lakosságra. Épp ezért a kormány meghatározott egy fogyasztási limitet, ami felett már nem a rezsicsökkentett árat fizeti a magyar lakosság, és bevezetnek egy új tarifát, a lakossági piaci árat, ami kisebb, mint a piaci ár.

Ez alapján a villamosenergia esetében: 2523kWh/év fogyasztásig 36 forint marad az ár, ez a rezsicsökkentett kedvezményes ár, míg az efeletti fogyasztásnál 70,10 forint/kWh. A valós piaci ár egyébként 268 forint lenne, tette hozzá Németh, de a lakosság nem ezt a valós piaci árat fizeti, hanem a 70,1 forintot.

Az éjszakai áram: 23,1 forint/kWh lesz a fogyasztási korlátig, e felett 62,9 forint a nem kedvezményes ár. A H tarifa korlátlanul fennáll 36 forinton.

A földgáz esetében 1729 köbméteres éves fogyasztásig, vagyis 144 köbméter/hó fogyasztásig marad szintén a kedvezményes ár: 102 forint köbméterenként. E felett 747 forint/ köbméter lesz az új lakossági ár. A valós versenypiaci ár 1020 forint lenne.

A bejelentés szerint megmarad a kedvezmény, amely 300 ezer nagycsaládost érint: 3 gyereknél 600 köbméterrel emelkedik 4 gyerekeseknél 900 köbméterrel, 5 gyereknél még további 300 köbméterrel a fogyasztási limit és így tovább.

Emellett bejelentett egy kedvezményt a társasházaknak: ha a társasházban egy mérő van, akkor ha úgy döntenek, albetétesenként felszorzódik a kedvezmény mértéke.

A határozatból kiderül, hogy a kormány negyedévente fogja felülvizsgálni a rendeletet, legközelebb december 30-án.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt