Országszerte kifogásolt szinten a levegőminőség

környezet
2022 július 21., 09:29

Az ózon magas koncentrációja miatt országszerte kifogásolt a levegőminőség, közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) csütörtökön.

Tájékoztatásuk szerint 21, mérőállomással rendelkező településen érte el a kifogásolt szintet a levegő ózonkoncentrációja. Az érintett helyeken a krónikus légúti betegségben (például asztmában, krónikus bronchitisben) szenvedők tünetei erősödhetnek, illetve a gyermekek és az idősek is légúti tüneteket tapasztalhatnak.

Az ózon másodlagos légszennyező, amely "a földfelszínhez közel, az emberi tevékenység következtében levegőbe kerülő gázok fotokémiai reakciói során képződik". Az ózon koncentrációja nyáron nő leginkább, és általában a déli, kora délutáni órákban éri el a legmagasabb értékeket, írta az NNK.

Emiatt (is) ajánlott a nap legmelegebb időszakában beltéri környezetben tartózkodni. A hőségre és a kedvezőtlen levegőminőségre tekintettel az NNK nem javasolja a szabadban végzett intenzív fizikai munkavégzést, sportolást. Szabadban tartózkodás esetén fontos továbbá a magas UV-sugárzás elleni védelem is, írják.

Az NNK szerint a levegőminőség alakulásában a következő napokban nem várható javulás.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.