Több mint 11 év után először emelte az alapkamatát az Európai Központi Bank

gazdaság
július 21., 13:06
comments 6

Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa 50 bázisponttal megemelte az irányadó eurókamatot csütörtöki kamatdöntő ülésén.

A döntés szerint 0,50 százalékra nőtt az irányadó refinanszírozási műveletek eddigi 0,00 százalékos kamatlába, valamint az aktív oldali és a betéti rendelkezésre állás kamatlábainak szintje 0,25 százalékról 0,75 százalékra, illetve mínusz 0,50 százalékról 0,00 százalékra emelkedett.

photo_camera Az EKB elnöke, Christine Lagarde Fotó: Fabrice Coffrini/AFP

Több mint 11 év után ez volt az első kamatemelés az eurózóna jegybankjában, és a tervek szerint idén még további emelések várhatóak, legközelebb szeptemberben. Az emelés célja az eurózónát is sújtó infláció megfékezése: az elmúlt 12 hónapban az eurót használó európai országokban a fogyasztói árak 8,6 százalékkal nőttek, ami bőven az EKB 2 százalékos terve fölött volt.

A BBC megjegyzi, hogy az EKB még a 2008-as válság után vágta meg jelentősen az alapkamatát, hogy ezzel segítse elő a gazdaság növekedését, a járvány idején pedig -0,5 százalékos kamatszintig is lementek. Idén azonban már jelezték, hogy emelni fognak, bár számos közgazdász elsőnek csak 0,25 százalékpontos emelésre számított. (MTI, BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt