A Nézőpont megmérte, hogy már a románok is egyre inkább kedvelik Orbán Viktort

érdekes adat
július 22., 6:48
comments 7

A kormányközeli Nézőpont friss „kutatást” tett közzé Orbán Viktor erdélyi látogatásához időzítve, melyben azt nézték meg, hogy mennyire kedvelik a románok Orbán Viktort. A válasz az, hogy egyre inkább! Mint kiderült, az elmúlt évben a Nézőpont saját felmérése szerint sokat javult a magyar miniszterelnök romániai megítélése, és szerintük tízből hat román (57 százalék) inkább pozitívan vélekedik a magyar miniszterelnökről, míg mindössze hárman vannak, akik inkább negatívan.

A Nézőpont évről évre felhív román embereket, hogy a magyar miniszterelnök megítéléséről kérdezzenek, és már tavaly is javulást mértek, a nagy fordulatot viszont az idei év hozta el. A Fidesz-közeli iroda csak sejteni meri a változás okait, szerintük Orbán Viktor elmúlt hónapokban meghozott intézkedései állhatnak a változás mögött, mint például a magyar benzinárstop, ami Romániában nincs, és ott meg is duplázódott az üzemanyag ára, csak nyáron egyeztek meg a kormánypártok némi kompenzációról.

A Nézőpont szerint számíthat az is, hogy a két ország másképp vélekedik az orosz-ukrán háborúról: Románia segít a nyugati fegyverek szállításában, míg Magyarország nem. A Nézőpont saját mérése szerint a románok fele-fele arányban megosztottak ebben a kérdésben.

És szerintük számíthat az is, hogy Orbán Viktor megvétózta a háborút hevesen támogató Kirill orosz pátriárka szankcionálását, a románok többsége ugyanis ortodox keresztény.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt