A Nézőpont megmérte, hogy már a románok is egyre inkább kedvelik Orbán Viktort

érdekes adat
2022 július 22., 06:48

A kormányközeli Nézőpont friss „kutatást” tett közzé Orbán Viktor erdélyi látogatásához időzítve, melyben azt nézték meg, hogy mennyire kedvelik a románok Orbán Viktort. A válasz az, hogy egyre inkább! Mint kiderült, az elmúlt évben a Nézőpont saját felmérése szerint sokat javult a magyar miniszterelnök romániai megítélése, és szerintük tízből hat román (57 százalék) inkább pozitívan vélekedik a magyar miniszterelnökről, míg mindössze hárman vannak, akik inkább negatívan.

A Nézőpont évről évre felhív román embereket, hogy a magyar miniszterelnök megítéléséről kérdezzenek, és már tavaly is javulást mértek, a nagy fordulatot viszont az idei év hozta el. A Fidesz-közeli iroda csak sejteni meri a változás okait, szerintük Orbán Viktor elmúlt hónapokban meghozott intézkedései állhatnak a változás mögött, mint például a magyar benzinárstop, ami Romániában nincs, és ott meg is duplázódott az üzemanyag ára, csak nyáron egyeztek meg a kormánypártok némi kompenzációról.

A Nézőpont szerint számíthat az is, hogy a két ország másképp vélekedik az orosz-ukrán háborúról: Románia segít a nyugati fegyverek szállításában, míg Magyarország nem. A Nézőpont saját mérése szerint a románok fele-fele arányban megosztottak ebben a kérdésben.

És szerintük számíthat az is, hogy Orbán Viktor megvétózta a háborút hevesen támogató Kirill orosz pátriárka szankcionálását, a románok többsége ugyanis ortodox keresztény.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.