A rezsicsökkentés csökkentése után háromszorosára-ötszörösére nőtt a napelemek iránti kereslet

gazdaság
2022 július 22., 08:19

A rezsicsökkentés részleges kivezetéséről szóló kormányzati bejelentést követően egyértelműen nagyon megerősödött a lakosság érdeklődése a háztartási méretű napelemes rendszerek iránt, mégpedig szó szerint egyik napról a másikra– ezt Szolnoki Ádám, a Manap iparági egyesület elnöke mondta a Portfoliónak.

Becslése szerint nagyságrendileg három-ötszörösére emelkedett a napelem telepítése iránti kereslet, a bejelentés után két nappal pedig többen már szerződést is kötöttek.

A kormány által bemondott számok Szolnoki Ádám szerint sok embert megijesztettek; a családi házak energiafelhasználása gyakran meghaladja a minden ingatlantípus fogyasztása alapján kiszámolt átlagot, és az áramfogyasztást az is emeli, hogy az elmúlt években az általános elektrifikációs trend részeként a lakosság körében egyre népszerűbb az elektromos fűtés és melegvíz-előállítás.

A napelemek eddig jellemzően 10-12 éves megtérülési ideje most olyan arányban rövidül meg, mint amilyen arányban a teljes kilowattóránkénti ár, illetve a számla összege emelkedni fog, azonban mivel az alapanyagok beszerzése többnyire euróalapon történik, az árak növekedése árnyalni fogja az összképet. Emellett a telepítő vállalkozások is árat emelhetnek a megnövekedett igények miatt.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.