Az infláció az adományozási kedvet is visszavetette, küszködnek a civil szervezetek

belföld
2022 július 22., 04:12
comments 3

Bár a nyári időszak amúgy sem a hatalmas adományozási kedvről szokott szólni, a koronavírus-járvány okozta bizonytalan gazdasági helyzet, aztán az ukrán háború, most pedig az infláció is nehezíti a civil szervezetek dolgát, amelyek adományozással foglalkoznak. Nem csak a magánszemélyek, a cégek is spórolósra fogták a dolgot, visszaesett az adományozási kedv, a civil szervezetek pedig már nem tudják ugyanakkora összeggel vagy ugyanannyi étellel segíteni a rászorulókat, akikre nehéz időszak vár.

Egyre több minden kerül ki az élelmiszercsomagból

„Az ukrán háború menekültjeinek nagyon sokan adományoztak, és minden keret véges, mind a lakosság, mind a cégek körében. Az elmúlt két év, covid, munkanélküliség, stb., sem könnyíti meg a helyzetünket, pedig nagyon sok család esett a mélyszegénység szintjére. Szomorúak vagyunk mi is nagyon, itt van a nyár, az iskolák bezártak, az óvodákban is szünet lesz, eddig a gyerekek legalább itt élelemhez jutottak, most ez is kritikus, ahogy minden nyáron” – mondta Tóth Tünde, a Gyermekétkeztetési Alapítvány programvezetője a 444-nek.

A Gyermekétkeztetési Alapítvány munkája főképpen az adományokon alapszik, ezekből veszik azokat az ételeket, amelyekkel a rászoruló családokon segítenek. Magyarországon jelenleg körülbelül 300 ezer gyerek éhezik, és ez a szám egyre nő.

Tóth Tünde szerint nem is az adományozási kedv, hanem a lehetőség hiányáról van szó. Már a koronavírus-járvány alatt is érezték, hogy visszaesett a rendszeres adományozók száma, leginkább a vállalatok vonalán. A háború kitörése miatt pedig sokan inkább az Ukrajnából érkező menekülteket segítették adománnyal. Például a Gyermekétkeztetési Alapítvány rendszeres támogatói között volt egy kelet-magyarországi malom, amelytől a lisztet kapták, de ők idén jelezték, hogy már mindent odaadtak egy ukránokkal foglalkozó karitatív szervezetnek.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.