Szivárványos zászló égetésére buzdítás miatt emelt vádat az ügyészség

bűnügy
2022 július 22., 08:54
comments 26

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom nevű szélsőjobboldali csoport társelnökével, Barcsa-Turner Gáborral szemben emelt vádat az ügyészség, amiért 2019. október 23-ára olyan rendezvényt hirdettek meg a közösségi médiában, aminek a programjai között szivárványos zászló égetése is szerepelt.

A szivárványos zászló égetése mellett európai uniós zászló égetésére, könyvégetésre, kommunistákra való célba lövésre és molotovkoktél-dobálásra invitálták az érdeklődőket. A feljelentést végül a Háttér Társaság tette meg.

2021. október végén a Székesfehérvári Járási Ügyészség bűncselekmény hiányában megszüntette az eljárást, a Fejér Megyei Főügyészség azonban közbelépett, és elrendelte az eljárás folytatását. Az ügyészség a Budapest Pride közleménye szerint most jelezte, hogy vádat emeltek Barcsa-Turner Gábor ellen.

2019. október huszonharmadikán egy katonai alakzatban vonuló fekete pólós, skandáló szélsőjobboldali csoport, a Légió Hungária felgyújtotta a Budapest Pride irodájának is otthont adó Auróra közösségi ház homlokzatán lévő szivárványzászlót. Végül a lakók értesítették a közösségi ház üzemeltetőit, akik kihívták a rendőrséget. A rendőrség pár nap múlva 9 szélsőjobboldali radikális személyt fogott el és hallgatott ki gyanúsítottként, akiktől telefonokat, adathordozókat, szélsőjobboldali ruhadarabokat és matricákat foglaltak le. Velük szemben továbbra is zajlik az eljárás.

A zászlóégetés ellen tiltakozva öt budapesti színház helyezte ki a szivárványzászlót és harminc színész és színházi szakember vállalt szolidaritást a Budapest Pride-dal, köztük Pogány Judit, Mácsai Pál, Hámori Gabriella és Parti Nagy Lajos is.

„Az ilyen felhívások egyértelműen alkalmasak arra, hogy félelmet keltsenek az LMBTQ-közösség tagjaiban” – mondta Hrubi Zita, a Budapest Pride sajtószóvivője, hozzátéve, üdvözlik, hogy a főügyészség elrendelte az eljárás folytatását, és vádat emelt a szélsőséges szervezet vezetője ellen.

„Előremutatónak látjuk, hogy Magyarországon a homofób gyűlölet-bűncselekményekre buzdítás komoly következményeket von maga után.” „Egy olyan Magyarországért kell együtt dolgoznunk, ahol mindenki biztonságban és szabadon élhet. Hiszünk abban, hogy a véleménykülönbségeinket társadalmi párbeszéddel és vitával kell rendeznünk, nem pedig kisebbségi csoportok megfélemlítésével. A Budapest Pride Felvonuláson is együtt fogjuk megmutatni, hogy az LMBTQI-emberek a társadalom értékes részei” – mondta el Dudits Luca, a Háttér Társaság ügyvivője.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.