444. oldal: Putyin Navalnij testvérét is lecsukatta, naplót írt a börtönben

podcast
2022 július 23., 06:05
comments 1

444. oldal című könyves podcastunk második adásához az orosz börtönéletet kendőzetlenül bemutató Oleg Navalnij Három és fél című könyvét választottuk.

A Navalnij név ismerősen csenghet. A könyv szerzője Alekszej Navalnijnak, Putyin legfontosabb ellenlábasának öccse. Az orosz ellenzéki politikus kis híján politikai merénylet áldozata lett, 2021-ben pedig koholt vádakkal börtönbe vetették, ahonnan mind a mai napig nem szabadult.

Alekszej öccse, Oleg is megjárta az orosz börtönöket. Oleg négyszáz oldalas beszámolójából bepillantást nyerhetünk egy koncepciós per részleteibe, megtudhatjuk, hogy az orosz rabok hogyan csempésznek drón segítségével telefont a cellájukba és hogyan teszik elviselhetővé az ólmos lassúsággal vánszorgó napokat.

A putyini rendszer megismeréséhez Bendarzsevszkij Antont, Oroszország-szakértőt hívtuk segítségül. Csatlakozik hozzá a börtönviselt Móricz János, aki (Oleg Navalnijhoz hasonlóan) kis híján négy évet ült a baracskai és a martoni börtönben.

Ha van jó könyvötletetek, amiről szívesen hallgatnátok beszélgetést, küldjétek el nekünk a 444.oldal@444.hu címre.

  • 1.25 - Alekszej Navalnij története
  • 6.05 - így üzentek a bátynak: részlet a könyv “Bíróság” című fejezetéből
  • 9.12 - Részlet a könyvből: Oleg beszámolója a pillanatról, amikor megtudta az ítéletet
  • 10.53 - Móricz János személyes megélése az ítélethozatalról. Hogyan lehet/kell készülni a börtönre?
  • 14.20 - Hogyan szigorodott Oleg bebörtönzése óta az orosz rendszer?
  • 16.56 - Hogyan csempésznek a rabok tárgyakat a cellájukba?
  • 19.25 - Részlet a könyvből: telefon becsempészése drón segítségével
  • 23.10 - Mivel foglalhatják el magukat a rabok a börtönben?

Az adást, és a 444 többi podcastját meghallgathatod a Spotifyon, a Google Podcaston, az Apple Podcaston és az Amazon Audible szolgáltatás podcastoldalán és a több nagy platformon.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.