Globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett a WHO a majomhimlő miatt

járvány
2022 július 23., 15:26
comments 4

A majomhimlő járványt globális vészhelyzetnek minősítette az Egészségügyi Világszervezet. Ez a besorolás a legmagasabb készültségi helyzet, melyet a WHO kiadhat - írja a CNBC. Vagyis a szervezet a járványt már kellően jelentős fenyegetésnek tekinti ahhoz, hogy összehangolt nemzetközi válaszlépésekre legyen szükség a vírus további terjedésének és a pandémiává válásának megakadályozása érdekében.

Jelenleg csak két hasonló vészhelyzet van érvényben: egy még a koronavírus-járvány miatt, egy pedig a gyermekbénulás felszámolására irányuló erőfeszítések miatt. Világszerte 75 országban több mint 16 ezer megbetegedést regisztráltak. A betegség jelen van Magyarországon is, a legfrissebb - két napja közölt - adatok szerint 33 az igazolt fertőzöttek száma.

photo_camera Illusztráció: Kateryna Kon/Science Photo Library via AFP

A betegség általános tünetekkel - láz, hidegrázás, izomfájdalom, hátfájdalom, fejfájás, fáradtság -, illetve a nyirokcsomók duzzanatával kezdődik, majd 1-3 nappal e tünetek után bőrkiütések jelennek meg. A kiütések sok esetben először az arcon, majd a tenyéren és a talpon fordulnak elő, de megjelenhetnek a szájnyálkahártyán, a nemi szerveken és a végbél környékén is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.