Koronavírus-számok Magyarországon 8/17/2022
Elhunytak + 117 Σ 47 083
Kórházban - 931 Σ 570
Fertőzöttek + 16 249 Σ 2 021 648
Tesztek 0 Σ 11 394 556
Oltottak 0 Σ 6 415 177
A legújabb trendek

Globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett a WHO a majomhimlő miatt

július 23., szombat 15:26
4

A majomhimlő járványt globális vészhelyzetnek minősítette az Egészségügyi Világszervezet. Ez a besorolás a legmagasabb készültségi helyzet, melyet a WHO kiadhat - írja a CNBC. Vagyis a szervezet a járványt már kellően jelentős fenyegetésnek tekinti ahhoz, hogy összehangolt nemzetközi válaszlépésekre legyen szükség a vírus további terjedésének és a pandémiává válásának megakadályozása érdekében.

Jelenleg csak két hasonló vészhelyzet van érvényben: egy még a koronavírus-járvány miatt, egy pedig a gyermekbénulás felszámolására irányuló erőfeszítések miatt. Világszerte 75 országban több mint 16 ezer megbetegedést regisztráltak. A betegség jelen van Magyarországon is, a legfrissebb - két napja közölt - adatok szerint 33 az igazolt fertőzöttek száma.

Illusztráció: Kateryna Kon/Science Photo Library via AFP

A betegség általános tünetekkel - láz, hidegrázás, izomfájdalom, hátfájdalom, fejfájás, fáradtság -, illetve a nyirokcsomók duzzanatával kezdődik, majd 1-3 nappal e tünetek után bőrkiütések jelennek meg. A kiütések sok esetben először az arcon, majd a tenyéren és a talpon fordulnak elő, de megjelenhetnek a szájnyálkahártyán, a nemi szerveken és a végbél környékén is.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt