Közel 600 embert kellett evakuálni Tenerifén

katasztrófa
2022 július 24., 09:04
comments 1

Mintegy hatszáz embert menekítettek ki biztonsági okokból egy erdőtűz miatt a spanyolországi Tenerifén, a Kanári-szigetek legnagyobbikán - közölte vasárnap a regionális mentőszolgálat Twitter-üzenetében.

A tájékoztatás szerint 585 embert evakuáltak. A csütörtökön kezdődött tűz már több mint 2100 hektárnyi erdőt pusztított el. A tűzoltást nehezíti a szigeten uralkodó nagy forróság.

photo_camera Fotó: ANDRES GUTIERREZ/Anadolu Agency via AFP

Korábban Spanyolországban a rendkívüli hőség miatt megnőtt a természeti tüzek száma. A Diario című helyi lap szerint idén mintegy kétszázezer hektárnyi erdő vált a lángok martalékává.

A Copernicus európai műholdas megfigyelőrendszer adatai szerint Spanyolország vezeti a tűzben legtöbb erdőt elveszítő európai ország listáját, megelőzve Romániát, ahol 150 ezer hektárnyi erdő pusztulását észlelték. Portugáliában 46 ezer, Franciaországban 40 ezer, Horvátországban 31 ezer, Olaszországban 25 ezer hektárt perzseltek fel az erdőtüzek idén eddig.

photo_camera Fotó: ANDRES GUTIERREZ/Anadolu Agency via AFP

Spanyolország szerte az erdőtüzek miatt ezreket kellett kitelepíteni, lakóházak, üzletek és üzemek tucatjai, állatok sokasága vált a lángok martalékává. A hónapok óta tartó szárazság megkönnyítette a lángok fellobbanását és terjedését. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.