Több ezer embert evakuálnak Kaliforniában a gyorsan terjedő erdőtűz miatt

katasztrófa
2022 július 24., 06:07

Gavin Newsom kaliforniai kormányzó szükségállapotot hirdetett szombaton Mariposa megyében, miután a Yosemite Nemzeti Park közelében robbanásszerűen terjed az erdőtűz. Több ezer ember evakuálását is elrendelte.

photo_camera Fotó: JUSTIN SULLIVAN/Getty Images via AFP

A tűz pénteken kezdődött, de mostanra már 26,5 négyzetkilométeren ég az erdő. A szombaton kiadott evakuálási parancs szerint körülbelül 6000 embert kell kitelepíteni a környező, több mérföldre lévő településekről. Valamint 2000 otthonban és üzletben lekapcsolták az áramot is.

photo_camera Fotó: JUSTIN SULLIVAN/Getty Images via AFP

A tüzet több mint 400 tűzoltó oltja helikopterekről és repülőgépekről is, de a munkájukat megnehezíti a hatalmas hőség és az utóbbi időben csontszárazra kiszáradt növényzet is, ami gyorsan lángra kap.

photo_camera Fotó: JUSTIN SULLIVAN/Getty Images via AFP

Szombat reggelre a tűz 10 lakó- és kereskedelmi épületet tönkretett, öt másikat megrongált, és további 2000 épületet fenyeget. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.