A paradicsomunkra mennek a szipókások

ÁLLAT
2022 július 25., 09:34

Inváziós szipókás rovarfajok elterjedésének és károkozásának felmérésében kéri a lakosság segítségét az ELKH Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézete.

Arra kérik a lakosságot, hogy aki zöld vándorpoloskát vagy ázsiai márványospoloskát lát, töltse ki az online kérdőívet, és lehetőség szerint küldjön fotót a rovarokról az invaziospoloska@gmail.com e-mail-címre. Így néznek ki:

Az ázsiai márványospoloska (1-2.) és a zöld vándorpoloska (3-4) imágója és lárvája (Forrás: Hemala és Kment 2017)
photo_camera Az ázsiai márványospoloska (1-2.) és a zöld vándorpoloska (3-4) imágója és lárvája (Forrás: Hemala és Kment 2017) Fotó: ELKH

A klímaváltozás mellett a mérsékelt égövi ökoszisztémákat érintő egyik legnagyobb probléma az inváziós rovarfajok megtelepedése és elterjedése. Ezek a fajok előre nem megjósolható változásokat indítanak el az őshonos életközösségekben, többen közülük potenciális mezőgazdasági kártevők, írja az ELKH szerdai közleménye.

A két inváziós címerespoloska-faj a 2000-es évek elején jelent meg Magyarországon. A zöld vándorpoloska és az ázsiai márványospoloska azóta az ország minden régiójában elterjedt.

Mindkét faj sokféle növénnyel táplálkozik, például paradicsommal, paprikával, almával, cseresznyével is. Feltételezhető, hogy a kiskertekben okozzák a legtöbb gondot, de nem tudni, pontosan mekkorát.

A felmérés alapján a kutatók pontosabb képet kaphatnak a két faj károkozásáról, az eredményeket pedig specifikus védekezési módok kidolgozásához használják fel a jövőben.

Aki élénkzöld lepkekabócát lát, attól a hemiptera@atk.hu e-mail címen várják a jelzést.

link Forrás

Az élénkzöld lepkekabóca az elmúlt években jelent meg Magyarországon, eredetileg Észak-Amerikában honos. Főleg a szőlőben okozhat bajt, mivel tojásait a fiatal hajtásokat tojócsövével felhasítva a növényi szövetekbe rakja le. Ez hegesedéssel, a hajtás elhalásával járhat, valamint a seben keresztül könnyebben juthatnak be bakteriális vagy gombás fertőzések.

A kutatók szerint az élénkzöld lepkekabóca jelenléte Európában és azon belül hazánkban egyelőre nem okozott problémát, a potenciális kártétel miatt azonban fontos terjedésének nyomon követése. (via MTI, hvg.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.