A Dunántúlon zivatarok is lehetnek, az Alföldön marad a kánikula

időjárás
2022 július 26., 06:10

Zivatarokkal érkezik a hidegfront, de az alföldi területeken még marad a kánikula - írja az Országos Meteorológiai Szolgálat kedden az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésében. A meteorológiai szolgálat zivatarveszély miatt az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adott ki.

Az északnyugati felől érkező hidegfront hatására először a Dunántúl északi és nyugati felén várhatók záporok, zivatarok. A nap folyamán egyre többfelé lesz eső, leginkább a Dunántúl egyes részein, valamint az Északi-középhegységben. A zivatarokat intenzív csapadék (10-20 milliméternyi, a Dunántúl délnyugati felén akár 20-30 milliméternyi eső), viharos széllökés és jégeső kísérheti.

Az előrejelzés szerint kedden a maximum hőmérséklet az ország északnyugati felén 25 és 32, a délkeleti felén 32 és 38 fok között valószínű. Késő estére 20 és 27 fok közé csökken a hőmérséklet.

A hőség miatt Békés és Csongrád-Csanád megyére másodfokú, Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat.

A következő napokban még továbbra is többfelé lehetnek 35 fok körüli csúcsértékek. A hétvégén várható hidegfront hatására mérséklődik tovább a kánikula. Az országos tisztifőorvos szerdától eredetileg szombat éjfélig rendelte el a legmagasabb fokozatot, a harmadfokú hőségriasztást, de ezt később kedd éjfélig meghosszabbította.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.