Csónakokat süllyeszt el, mégis imádják Norvégiában Freyát, a rozmárt

cukiság
július 26., 9:02
comments 4

Már több mint egy hete varázsolja el a norvégokat Freya, a 600 kilós nőstény rozmár. A rozmár előbb Krageróban, egy idilli kikötővárosban felkapaszkodott a csónakokra, néhányat el is süllyesztett. Ezután az oslói fjordoknál sütkérezett.

Freyát már látták az Egyesült Királyságban, Hollandiában, Dániában és Svédországban, és most úgy döntött, hogy a nyár egy részét Norvégiában tölti.

Freya azonnal a helyi média sztárja lett, a Verdens Gang újság a honlapján élőben közvetítette a rozmár minden egyes mozdulatát. Felvették, ahogy kacsát üldöz és hattyút támad. Ezután a csónakokon szunyókált volna, de azok nem igazán bírták el a 600 kilós állatot.

photo_camera Freya pihen egy csónakon. Fotó: TOR ERIK SCHRDER/AFP

„Sajnáljuk az anyagi károkat, de ez van, ha vadállatokkal akad dolgunk" - mondta Rolf Harald Jensen halászati tisztviselő. A hatóságok azt mondták, ha Freya veszélyt jelent a lakosságra, elszállíthatják vagy akár el is altathatják. Végül úgy döntöttek, hogy békén hagyják.

„Jól van, táplálkozik, pihen, és úgy tűnik, jó állapotban van" - közölte hétfőn a norvég halászati igazgatóság. Ugyanakkor hangsúlyozták, hogy az embereknek távol kell tartaniuk magukat az állattól, és azt tanácsolták, hogy senki se ússzon vagy kajakozzon Freya közelében. „A rozmár általában nem jelent veszélyt az emberre, amíg biztonságos távolságot tartunk tőle. Ha azonban az emberek megzavarják, és nem kapja meg a szükséges pihenést, fenyegetve érezheti magát, és támadhat."

A rozmár a sarkvidék északabbra fekvő területein él. Védett faj, elsősorban gerinctelen állatokkal, puhatestűekkel, rákokkal és apró halakkal táplálkozik. (The Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt