Lengyelországban az invazív fajok közé sorolták a macskát

július 26., kedd 15:29
17

A macskabarátok felháborodását váltotta ki Lengyelországban, hogy a Lengyel Tudományos Akadémia Természetvédelmi Intézete az idegen, invazív fajok közé sorolta a házi macskát, mondván: a macskák kárt okoznak a madarak és más vadon élő fajok populációiban.

Az 1787. invazív faj

A házi macska, tudományos nevén Felis catus az 1787. invazív fajként került be az intézet országos adatbázisába.

Növekvő tudományos egyetértés van arról, hogy a házi macskák ártalmas hatást gyakorolnak az élővilág sokszínűségére, tekintve, hogy nagyon sok emlőst és madarat ejtenek el – magyarázta Wojciech Solarz, a tudományos akadémia biológusa, akit a közvélemény a meghökkentő besorolás „fő felelősének” tart.

A tudós szerint a macskák „100 százalékban teljesítik az idegen invazív fajként történő besorolás kritériumait”.

A boldog macska

Wojciech Solarznak a minap egy tévévitában egy állatorvossal szemben kellett megvédenie az álláspontját. Dorota Suminska írónő, az A boldog macska című könyv szerzője szerint méltatlanul nagy mértékben teszik felelőssé a macskákat a madarak haláláért, pedig annak több más oka is van, például a szennyezett levegő vagy egyes városi épületek „madárgyilkos” homlokzata.

A bírálatok kereszttüzébe került biológus szerint egyes médiajelentések tévesen azt a benyomást keltették, hogy a Természetvédelmi Intézet a macskafélék elaltatását javasolja. Az intézet nemrégiben a honlapjára feltett posztban hangsúlyozta, hogy ellenez mindenféle kegyetlenkedést állatokkal, és hogy a házi macska besorolása megfelel az EU-s irányelveknek.

Fotó: DoriPili / Flickr

A macskát kb. 10 ezer évvel ezelőtt háziasíthatták az ősi Közel-Kelet nagy civilizációinak bölcsőjében, így tudományos szempontból az állat idegen fajnak tekinthető Európában – érveltek a közleményben. Az intézet szerint valójában csak azt akarták javasolni, hogy a gazdik rövidebb időre engedjék ki a szabadba a macskákat a madarak szaporodási időszakában. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt