Politikailag motivált a gázszállítás csökkentéséről szóló orosz bejelentés az uniós biztos szerint

gazdaság
2022 július 26., 10:53
comments 6

Politikailag motivált a Gazprom orosz energiavállalat bejelentése, miszerint a héten tovább csökkenti az európai gázszállítást, mondta Kadri Simson, az Európai Bizottság energiaügyi felelőse Brüsszelben kedden, az európai uniós tagországok energiaügyi minisztereinek soron kívüli tanácskozását megelőzően.

Arra reagálva, hogy a Gazprom hétfőn bejelentette: leállítja egy újabb Siemens-turbina üzemeltetését az Északi Áramlat gázvezetéken, Kadri Simson azt mondta, „tudjuk, hogy a gázszállítás csökkentésének nincs technikai oka. Ez egy politikailag motivált lépés, melyre készen kell állnunk."

Szerinte az ilyen esetek bizonyítják, hogy „bölcs stratégia" az Európai Bizottság múlt héten bemutatott tervezete az európai gázkereslet csökkentésére irányuló összehangolt intézkedésekről. Az uniós biztos reméli, hogy a keddi miniszteri tanácskozáson megállapodnak a rendkívüli szabályozásról, amelynek alapján jövő tavaszig 15 százalékkal csökkenne a gázfelhasználás Európában.

Kadri Simson energiaügyi biztos
photo_camera Kadri Simson energiaügyi biztos Fotó: GEORG HOCHMUTH/AFP

Jozef Síkela, az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét betöltő Csehország ipari és kereskedelmi minisztere azt mondta, az Európai Uniónak „a lehető leghamarabb" fel kell lépnie a Gazprom gázszállítással kapcsolatos fenyegetéseivel szemben. A gázszállítás csökkentésére vonatkozó bejelentés jól mutatja, hogy az uniós országoknak vissza kell fogniuk az orosz gáz felhasználását már ezen a télen, mivel szerinte Vlagyimir Putyin orosz elnök kezében zsarolási eszköz a gázellátás.

Robert Habeck német gazdasági miniszter érkezésekor azt mondta, az Európai Bizottság terve megmutatja az orosz elnöknek, hogy az EU egységes még akkor is, ha tagországai kompromisszumra kényszerülnek a közös álláspont kialakítása érdekében. Habeck a javaslat elfogadását „nagyon fontosnak" nevezte, véleménye szerint a terv azt mutatja, hogy Európa összetart. A szabálytervezet jelzés Oroszországnak, hogy nem lesz képes megbontani az európai egységet, mondta.

Anna Moskwa, az energiaügyekért is felelős lengyel klímaügyi és környezetvédelmi miniszter a tanácskozásra érkezve azt mondta, országa ellenzi, hogy kötelező érvényűek legyenek az Európai Bizottság által javasolt gázfogyasztási korlátozások.

„Nem fogadhatunk el olyan döntést, amely ilyen célkitűzés megvalósítását kényszeríti rá a tagországokra. Az energiabiztonság nemzeti hatáskörbe tartozik" - fogalmazott. Azt is mondta, hogy a lengyelországi gáztározók megteltek, országának nincs szüksége a gázfelhasználás korlátozására.

Az Európai Bizottság múlt szerdán ismertetett javaslata szerint valamennyi EU-tagállam számára célul tűznék ki, hogy augusztus 1. és 2023. március 31. között 15 százalékkal csökkentse a gázfelhasználást. Ezzel előznék meg az ukrajnai háború miatt fenyegető energiaválságot. A célok elérésére a tagállamok önkéntes alapon köteleznék el magukat, amennyiben viszont a brüsszeli testület az ellátás biztonságára vonatkozó „uniós riasztást" hirdetne ki, a gázkereslet-csökkentés kötelező volna valamennyi tagállam számára. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.