Szivárványos mez miatt bojkottál egy mecset hét ausztrál rögbijátékos

külföld
július 26., 4:47
comments 8

Az ausztrál Nemzeti Rögbi Liga (NRL) hét játékosa bojkottálni fog egy kulcsfontosságú mérkőzést, mert csapatuk úgy döntött, olyan mezt visel, amin szivárványos zászló van. A Manly Warringah Sea Eagles lesz az első olyan csapat a bajnokságban, ami a sportágban az elfogadást népszerűsítő mezben lép pályára.

A játékosok szerint nem konzultáltak velük, vallási és kulturális okokra hivatkozva tiltakoznak a mez viselése ellen, írja a helyi média. A klub elnöke azt mondja, csalódott, de tiszteletben tartja a kívánságukat.

„Nem akarjuk, hogy ezek a játékosok kitaszítottak legyenek, de klubként mindenkit ünnepelünk és támogatunk" - mondta a klub tulajdonosa, Scott Penn. „Nem fogjuk kényszeríteni őket, hogy játsszanak, de elkötelezettek vagyunk a mez és az elfogadás mellett". Anthony Albanese miniszterelnök helyeselte a Manly álláspontját. „Az ausztrál társadalomban fontos, hogy mindenkit olyannak tiszteljünk, amilyen" - mondta.

photo_camera Fotó: Manly Warringah Sea Eagles/AAP

Az NRL szabályai szerint ugyanazon csapat játékosai nem viselhetnek különböző mezeket egy mérkőzésen. A Manly korábbi sztárja, Ian Roberts - aki az NRL első nyíltan meleg játékosa - azt mondja, hogy a hét játékos döntése „összetöri a szívét". „Szomorú és kellemetlen" - mondta.

A játékosok álláspontja ellenérzéseket váltott ki az interneten. A mez felnőtt méretben mindössze két nap alatt elfogyott.

„Az dühít fel, hogy a játékosok bojkottálnak egy szivárvány miatt, de soha nem bojkottálnak egy csapattársat, ha nők elleni erőszakkal vagy más erkölcsileg elítélendő viselkedéssel vádolják" - írta Pam Whaley újságíró.

Nem ez az első eset, hogy egy ausztrál sportoló tiltakozik a pride-mez viselése ellen. Tavaly az AFL női játékosa, Haneen Zreika kihagyott egy mérkőzést, miután vallási okokra hivatkozva nem volt hajlandó felvenni a mezt. A homofóbia továbbra is nagy probléma a szurkolók és a játékosok körében. (BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt