A csecsen vezérnek tetszett Orbán tusványosi beszéde

POLITIKA
2022 július 27., 19:02
comments 20

Ramzan Kadirov Telegram-csatornáján orosz alámondással tette közzé a magyar miniszterelnök beszédének egy két és fél perces részletét - írja az Azonnali.hu.

link Forrás

A részletben Orbán arról beszél, hogy az oroszok egy nagyon világos biztonsági igényt fogalmaztak meg, a diplomáciában ritka módon ezt még le is írták. Azt követelték, hogy Ukrajna soha ne legyen tagja a NATO-nak, ezt mondja ki Ukrajna, és maga a NATO is biztosítsa arról Oroszországot, hogy soha nem helyez el olyan fegyvereket Ukrajna területén, amelyekkel el lehet érni Oroszország területét. A nyugatiak ezt az ajánlatot elutasították. Orbán szerint ez a visszautasítás azt a következményt váltotta ki, hogy az oroszok ma fegyverrel akarnak érvényt szerezni azon a biztonsági igényeiknek, amelyeket korábban tárgyalás útján akartak elérni. Ez az olvasat amúgy erős csúsztatás. "[H]azugság, hogy az oroszok becsületesen és időben kommunikálták politikai szándékaikat, amiket aztán a NATO nem volt hajlandó figyelembe venni. És mindeközben Orbán egyetlen szót sem szólt arról, hogy az orosz logika, sőt a hangoztatott orosz követelés szerint is Magyarországnak réges-rég ki kellett volna lépnie a NATO-ból" - mondta erről lapunknak Ungváry Krisztián történész.

„Hogyha szerencsésebbek lettünk volna egy kicsit, és az Amerikai Egyesült Államok elnökét ebben a döntő órában Donald Trumpnak hívják, és sikerült volna meggyőznünk korábban Angela Merkelt, hogy ne távozzon, és Donald Trump lett volna az amerikai elnök, Angela Merkel pedig a német kancellár, akkor ez a háború sohasem robban ki. ” A részlet azzal zárul, hogy a magyar miniszterelnök elmondja: Teljesen nyilvánvaló, hogy a háborút így nem lehet megnyerni. Az ukránok sosem nyernek háborút Oroszország ellen amerikai kiképzőtisztekkel meg fegyverekkel. Egész egyszerűen azért, mert az orosz hadseregnek aszimmetrikus fölénye van.Habár Kadirov teljesen egyetért Orbán Viktor - minden részletében az orosz propagandát tükröző - álláspontjával, de azt nem tartja valószínűnek, „hogy ezt meghallják az európai fővárosokban”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.