Az orosz-ukrán háború miatt lazítana az agrárpolitikai szabályokon az Európai Bizottság

gazstronómia
2022 július 27., 13:25
comments 3

Az Európai Bizottság ideiglenes, rövid távú eltérést javasol egyes agrárpolitikai szabályoktól a gabonatermelés növelése érdekében, az intézkedés 1,5 millió hektárral gyarapíthatja a termőterületet - írja az MTI.

A bizottság javaslata a szántóföldi vetésforgóval és a szántóföldeken található nem termelési célú jellegzetességek fenntartásával kapcsolatos szabályoktól való ideiglenes, rövid távú eltérésre vonatkozik. Az Európai Unióban megtermelt gabona hozzá fog járulni az élelmezésbiztonság növeléséhez világszerte - tette hozzá közleményében a bizottság.

Az eltérés a 2023-as igénylési évre korlátozódik, és az Ukrajna elleni orosz háború miatt felvetődő globális élelmezésbiztonsági aggályok kezeléséhez feltétlenül szükséges mértékre szorítkozik. Ez azt jelenti, hogy nem terjed ki a jellemzően állatok takarmányozására használt növények, köztük a kukorica és a szója termesztésére.

Közleményében a brüsszeli testület közölte, az intézkedés hatása a tagállamok és a mezőgazdasági termelők döntésétől függ, de a tervek szerint maximalizálni fogja az élelmiszeripart kiszolgáló uniós gabonatermelési kapacitást.

Az EU az ukrajnai mezőgazdasági termelőknek is támogatást nyújt a termelés folytatásához és a gabonaexport újraindításához. Ezenkívül nemrégiben elindította az európai élelmezésbiztonsági válságmechanizmust (EFSCM), hogy a tagállamokkal és az élelmiszer-ellátási lánc szereplőivel együtt javítsa Európa kollektív felkészültséget az élelmezésbiztonsági kockázatokra.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.