Még kevesebb gázt küldenek az oroszok, tovább emelkednek az európai gázárak

gazdaság
július 27., 13:57
comments 1

Oroszország tovább csökkentette a Németországba és több közép-kelet-európai országba küldött földgáz mennyiségét, emiatt még tovább emelkedtek az európai gázárak - írja a BBC. Az orosz fél már a hét elején fenyegetett azzal, hogy még lejjebb csavarja a gázszállítást a vezetékeken.

Az Északi Áramlat I. vezeték a normál kapacitás kevesebb mint egy ötödén működik. A Gazprom azt állítja, karbantartási munkákra van szükség a vezetéken, ezért korlátozzák a szállítást. A német kormány szerint viszont semmilyen technikai ok nincs a korlátozásokra, az orosz állami energiacég politikai fegyverként használja a gázt.

Az európai gázár már több mint két százalékkal magasabb, mint az orosz-ukrán háború kitörése utáni eddig csúcs. Gazdasági elemzők korábban arra figyelmeztettek, hogy a forint árfolyamának gyengülése nagyban függ az európai energiaáraktól, így ha az oroszok tovább csökkentik a szállítmányokat, az a forint árfolyamára is negatív hatással lehet.

Az orosz földgázszállítás bizonytalanságai miatt az Európai Unió tagállamainak energiaért felelős miniszterei kedden elfogadtak egy spórolási tervet. Eszerint a tagállamoknak arra kell törekedniük, hogy augusztus 1-től március 31-ig 15 százalékkal csökkentsék földgáz-felhasználásukat az elmúlt 5 év átlagához képest. A tervet egyedül Szijjártó Péter magyar külügyminiszter nem szavazta meg.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt