Publicus: A magyarok kétharmada szerint a Fidesz megszegte az ígéretét a rezsicsökkentésről

POLITIKA
2022 július 27., 06:59
comments 34

A megkérdezettek 68 százaléka szerint a Fidesz megszegte a rezsicsökkentés megvédéséről tett választási ígéretét azzal, hogy az átlagfogyasztás felett fogyasztóknak augusztus 1-től többet kell fizetniük a hatósági árnál - többek között ez derült ki a Publicus Intézet közvélemény-kutatásából, amelyet a Népszava felkérésére készített. A felmérésből az is kiderül, hogy természetesen a rezsicsökkentés csökkentéséről és a kata beszántásáról kialakult véleményekben is hatalmas szerepet kap a politikai hovatartozás:

a kormánypárti szavazók mindössze 20 százaléka látja úgy, hogy a kormány megszegte a rezsi megvédésére tett ígéretét. Ahogy Varga Judit a 444-nek elmondta Tusványoson, a kormány sem látja úgy, hogy a mostani intézkedéseik ellentétesek lennének bármivel, amit a kormány vagy a kormánypárt a kampányban állított.

Abban is hatalmas az eltérés, hogy a megkérdezettek "megszorításnak" tekintik-e a rezsicsökkentés korlátozását és a katás adózás villámgyors megszüntetését: Az összes megkérdezett 80 százaléka szerint ez bizony megszorításnak tekinthető, az ellenzéki szavazóknál ez az arány 96, a fideszeseknél 49 százalék.

photo_camera A kata-törvény módosítása elleni tiltakozás a Margit hídon.

A kata a megkérdezettek mindössze 9 százalékát érinti közvetlenül, 12 százaléknak a családjában vagy a közvetlen környezetében van olyan, akinek a módosítás befolyásolja a megélhetését. A katázók 60 százaléka mondta azt, hogy az új szabályok szerint, vagyis hogy csak magányszemélyeknek számlázhatnak, nem tud katás maradni. A rezsiemeléstől viszont nagyon sokan tartanak,

a megkérdezettek többsége úgy számol, hogy túllépi majd az átlagfogyasztást. 61 százalék kalkulál azzal, hogy több gázt fog fogyasztani az átlagnál, a villanynál viszont már 81 százalék az arány. 47 százalék érzi úgy, hogy komoly anyagi gondokat okoz majd neki a rezsiszámlák kifizetése.

A megkérdezettek 70 százaléka látja úgy, hogy nem jó irányba mennek a dolgok az országban, míg mindössze 22 százalék szerint alakul jól vagy nagyon jól az ország gazdasági helyzete. Optimizmussal sem lehet vádolni a megkérdezetteket: mindössze 12 százalék gondolja, hogy egy év alatt javulni fog a helyzet, 58 százalék szerint viszont még rosszabb is lesz egy év múlva a gazdaság állapota, mint most. A kormánypárti szavazók 35 százaléka tartozik ebbe a táborba.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.