Veszélybe kerülhet az otthonápolás és a hospice ellátás a katatörvény módosítása miatt

július 27., szerda 17:50
8

A szakápolókat képviselő egyesületek felmérése szerint a dolgozók eddig is alulfizetettek voltak, és 77 százalékuk katázott – írja az rtl.hu. Ha ez a lehetőség megszűnik, és elhagyják a pályát, az ellátási gondokat okozhat.

A szakápolók kimaradtak az egészségügyi béremelésből, és az eleve alacsony díjazásuk 2017 óta, vagyis 5 éve nem nőtt. Szeptembertől már ők sem katázhatnak, mert nem számlázhatnak cégeknek. Az egyesület szerint az otthoni szakellátások már most is alig fenntarthatóak.

Lukács Miklós, a Magyar Hospice-Palliatív Egyesület elnöke szerint, ha az ápolók felmondanak, az súlyos gondokat okozhat. Nagyon nagy mértékű humánerőforrás-problémát, kapacitásproblémát, ellátási nehézségeket fog okozni, ami már alapból is sújtja az otthoni szakellátásokat.

A Magyar Orvosi Kamara szerint a budapesti orvosok majdnem 70 százaléka érintett, a megkérdezettek fele úgy érzi, veszélybe kerül a munkája. A kamara szerint ha a katatörvény nem változik, bizonyos ellátások bizonytalanná válhatnak.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt