Veszélybe kerülhet az otthonápolás és a hospice ellátás a katatörvény módosítása miatt

Egészségügy
2022 július 27., 17:50
comments 8

A szakápolókat képviselő egyesületek felmérése szerint a dolgozók eddig is alulfizetettek voltak, és 77 százalékuk katázott – írja az rtl.hu. Ha ez a lehetőség megszűnik, és elhagyják a pályát, az ellátási gondokat okozhat.

A szakápolók kimaradtak az egészségügyi béremelésből, és az eleve alacsony díjazásuk 2017 óta, vagyis 5 éve nem nőtt. Szeptembertől már ők sem katázhatnak, mert nem számlázhatnak cégeknek. Az egyesület szerint az otthoni szakellátások már most is alig fenntarthatóak.

Lukács Miklós, a Magyar Hospice-Palliatív Egyesület elnöke szerint, ha az ápolók felmondanak, az súlyos gondokat okozhat. Nagyon nagy mértékű humánerőforrás-problémát, kapacitásproblémát, ellátási nehézségeket fog okozni, ami már alapból is sújtja az otthoni szakellátásokat.

A Magyar Orvosi Kamara szerint a budapesti orvosok majdnem 70 százaléka érintett, a megkérdezettek fele úgy érzi, veszélybe kerül a munkája. A kamara szerint ha a katatörvény nem változik, bizonyos ellátások bizonytalanná válhatnak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.