1200 hektáron égett a tűz Dél-Franciaországban, több száz embert evakuáltak

július 28., csütörtök 9:41

Közel 1200 hektárnyi, főleg erdős területet perzseltek fel a lángok Délkelet-Franciaországban, Aubenas környékén szerdán, a feltehetően szándékosan okozott tűz miatt mintegy 350 embert kellett evakuálni.

A több helyszínen fellobbant lángok megfékezésére mintegy hatszáz tűzoltót mozgósítottak. Az oltásban repülőgépek és egy helikopter is részt vett. A lángokat csütörtök reggelre sikerült megfékezni.

Az ügyészség abból indul ki, hogy gyújtogatás történt. A hatóságok egy embert őrizetbe vettek. A kedvelt idegenforgalmi célpontnak számító Vogüéból és a környékbeli kempingekből legalább 350 embert ideiglenesen ki kellett kitelepíteni. A tűzben senki sem sérült meg.

Eközben szerdán sikerült megfékezni egy másik tüzet, amely nyolcszáz hektár növényzetet perzselt fel Montpellier közelében. Az elmúlt hetekben több tűz pusztított Franciaországban: Gironde megyében 21 ezer hektár erdő vált a lángok martalékává, és 36 ezer embert kellett evakuálni. A térségben jelenleg mintegy ötszáz tűzoltó dolgozik, és valószínűleg hetekig tartanak még a munkák - mondta el egy tűzoltósági szóvivő.

A tűz miatt az Atlanti-óceán partján található Pilat-dűnét is lezárták. A területet szerdán nyitották meg újra a látogatók előtt - tájékoztatott Fabienne Buccio, Gironde megye prefektusa. Franciaországban a szárazság miatt a 96 megyéből 91-ben vízkorlátozást is elrendeltek. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt