Blinken jelentős ajánlatot tett Oroszországnak, hogy hazahozzanak két amerikai foglyot

külföld
2022 július 28., 04:10

Az Egyesült Államok jelentős ajánlatot tett Oroszországnak két amerikai állampolgár, a kémkedésért börtönbe zárt Paul Whelan volt tengerészgyalogos és a kábítószervádakkal őrizetbe vett Brittney Griner kosárlabdázó bajnok hazahozatala érdekében - közölte szerdán Antony Blinken amerikai külügyminiszter.

Mint mondta, a napokban megbeszélést akar folytatni az ügyben orosz hivatali partnerével, Szergej Lavrovval. Hírügynökségek szerint ez lenne az első alkalom az ukrajnai hadművelet megindítása óta, hogy a két tárcavezető egymással egyeztet. Blinken sajtótájékoztatóján beszámolt arról is, hogy az ajánlatot már hetekkel korábban megtették, és most előrelépést remél az ügyben.

„Hetekkel ezelőtt jelentős ajánlat volt az asztalon, hogy elősegítsük a szabadon engedésüket. Kormányaink ismételten és közvetlenül kommunikáltak egymással a javaslatról. Arra fogom használni megbeszélésünket, hogy személyesen utánakérdezzek, és remélhetőleg egy megoldás felé mozduljunk el” - jelentette ki az amerikai diplomácia vezetője.

Blinken nem közölte, hogy Washington mit ajánlott fel állampolgárai szabadon engedéséért. A CNN amerikai hírtelevízió beszámolója szerint az Egyesült Államok hajlandó lenne az illegális fegyverkereskedelemért elítélt orosz Viktor Butot elengedni.Grinert februárban vették őrizetbe a moszkvai nemzetközi repülőtéren, amiért kannabiszolajjal töltött e-cigaretta patronok voltak nála. Paul Whelant, egy autóalkatrész-gyártó michigani cég biztonsági vezetőjét, aki az amerikai tengerészgyalogságnál szolgált korábban, 2020 nyarán kémkedés címén 16 év börtönre ítélték.

Whelan és Griner ügye azt követően került előtérbe, hogy áprilisban hosszas tárgyalások eredményeként kicserélték az Oroszországban elítélt Trevor Reed volt amerikai diákot és tengerészgyalogost Konsztantyin Jarosenko orosz pilótára. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.