Eddig öt halottja és 150 sérültje van a Fülöp-szigeteki földrengésnek

július 28., csütörtök 7:24

Emelkedett a Fülöp-szigeteki földrengés áldozatainak száma, a legfrissebb adatok szerint legalább öten meghaltak és több mint százötvenen megsérültek a katasztrófában - közölte csütörtökön a délkelet-ázsiai ország katasztrófavédelme.

A 7-es erősségű szerdai földrengés epicentruma Abra tartományban, Lagangilang városa mellett volt. A földmozgást a több mint háromszáz kilométerrel távolabb fekvő fővárosban, Manilában is érezni lehetett. A földrengést közel nyolcszáz kisebb utórengés követte.

Fotó: BUREAU OF FIRE PROTECTION/HANDOU/Anadolu Agency via AFP

Csütörtökön a térségbe utazott Ferdinand Marcos elnök is, hogy személyesen tájékozódjon a károk mértékéről és a mentési munkálatokról. A katasztrófa tizenháromezer embert érint a hatóságok szerint. A földmozgás iskolákat, kórházakat, utcákat és hidakat is megrongált. A helyiek közül sokan a szabadban éjszakáztak, mert tartottak az utórengésektől.

Fotó: BUREAU OF FIRE PROTECTION/HANDOU/Anadolu Agency via AFP

Az UNESCO világörökségi listáján szereplő Viganban több évszázaddal korábban, a spanyol gyarmati időszakban keletkezett épületek rongálódtak meg. A tartományban összesen 460 épületben okozott kárt a rengés, egyebek között Bantay turisták által sűrűn látogatott harangtornyában, amelynek egy része beomlott - mondta el Jeremias Singson kormányzó.

A délkelet-ázsiai ország a csendes-óceáni tűzgyűrűn fekszik, ahol gyakoriak a vulkánkitörések és a földrengések. 1990-ben egy 7,7-es erősségű földrengés rázta meg az ország északi részét, a katasztrófának csaknem kétezer halálos áldozata volt. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt