Koronavírus-számok Magyarországon 7/27/2022
Elhunytak + 54 Σ 46 790
Kórházban + 479 Σ 1 345
Fertőzöttek + 14 402 Σ 1 965 481
Tesztek 0 Σ 11 394 556
Oltottak 0 Σ 6 413 420
A legújabb trendek

A legújabb covid-változattal szemben is hatékony vakcinákkal folytatódhat az amerikai oltási kampány szeptemberben

július 29., péntek 6:26
Hagyományos Moderna-koktélok Fotó: CHRISTOF STACHE/AFP

A Biden-adminisztráció illetékesei úgy számolnak, hogy már szeptemberben megkezdődhet az újabb oltási kampány az Egyesült Államokban, és több millió amerikai heteken belül megkaphatja a második emlékeztető covid-vakcináját.

A kormány úgy döntött, hogy a meglévő vakcinák második emlékeztető oltására való jogosultságot nem terjesztik ki idén nyáron, miután a Pfizer és a Moderna egy olyan újabb oltóanyagot fejleszt éppen, ami hatékonyabb lehet a koronavírus legújabb mutációival - mindenekelőtt a jelenleg domináns Omicron BA.5 alváltozattal - szemben.

Jelenleg csak az 50 év feletti amerikaiak és a 12 év feletti, bizonyos immunhiányosok jogosultak a második emlékeztető dózisra, és bár néhány szövetségi tisztviselő sürgette, hogy a fiatalabb amerikaiak védelmét már most erősítsék meg, végül az a döntés született, hogy megvárják a legújabb fejlesztések eredményeit.

Ebben nem volt egységes álláspont a járványügyi szakemberek körében sem a New York Times szerint, ellenkezően érvelt többek között Dr. Anthony S. Fauci, az elnök orvosi főtanácsadója és Dr. Ashish K. Jha, a Fehér Ház járványügyi koordinátora is. Az egyik megvitatott alternatíva az volt, hogy az oltást csak a fiatalabb, veszélyeztetett személyek egy részének, például a terhes nőknek ajánlják fel.

Az immunológusok abban egyetértenek, hogy nem lehet túl sűrűn beadni az emlékeztető oltásokat, és végtelenségig növelni az antitestek számát, ezért valóban érdemes megfontolni, hogy mikor és milyen emlékeztető vakcinával élhetnek a különböző kockázati besorolás alatt álló korcsoportok.

Az amerikai egészségügyi minisztérium a közelmúltban 3,2 milliárd dollárért 105 millió adag Pfizer-BioNTech vakcinát vásárolt elővételben, amelyet az őszi lehetséges bevetésre időzítettek, és hasonló nagyságrendű megállapodás van előkészítve a Modernával.

Az Egyesült Államokban a naponta bejelentett új esetek száma 130 000 körül mozog - ami valószínűleg jelentősen alulbecsült szám a be nem jelentett otthoni tesztek száma miatt. (New York Times)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt