A legújabb covid-változattal szemben is hatékony vakcinákkal folytatódhat az amerikai oltási kampány szeptemberben

járvány
2022 július 29., 06:26
Hagyományos Moderna-koktélok
photo_camera Hagyományos Moderna-koktélok Fotó: CHRISTOF STACHE/AFP

A Biden-adminisztráció illetékesei úgy számolnak, hogy már szeptemberben megkezdődhet az újabb oltási kampány az Egyesült Államokban, és több millió amerikai heteken belül megkaphatja a második emlékeztető covid-vakcináját.

A kormány úgy döntött, hogy a meglévő vakcinák második emlékeztető oltására való jogosultságot nem terjesztik ki idén nyáron, miután a Pfizer és a Moderna egy olyan újabb oltóanyagot fejleszt éppen, ami hatékonyabb lehet a koronavírus legújabb mutációival - mindenekelőtt a jelenleg domináns Omicron BA.5 alváltozattal - szemben.

Jelenleg csak az 50 év feletti amerikaiak és a 12 év feletti, bizonyos immunhiányosok jogosultak a második emlékeztető dózisra, és bár néhány szövetségi tisztviselő sürgette, hogy a fiatalabb amerikaiak védelmét már most erősítsék meg, végül az a döntés született, hogy megvárják a legújabb fejlesztések eredményeit.

Ebben nem volt egységes álláspont a járványügyi szakemberek körében sem a New York Times szerint, ellenkezően érvelt többek között Dr. Anthony S. Fauci, az elnök orvosi főtanácsadója és Dr. Ashish K. Jha, a Fehér Ház járványügyi koordinátora is. Az egyik megvitatott alternatíva az volt, hogy az oltást csak a fiatalabb, veszélyeztetett személyek egy részének, például a terhes nőknek ajánlják fel.

Az immunológusok abban egyetértenek, hogy nem lehet túl sűrűn beadni az emlékeztető oltásokat, és végtelenségig növelni az antitestek számát, ezért valóban érdemes megfontolni, hogy mikor és milyen emlékeztető vakcinával élhetnek a különböző kockázati besorolás alatt álló korcsoportok.

Az amerikai egészségügyi minisztérium a közelmúltban 3,2 milliárd dollárért 105 millió adag Pfizer-BioNTech vakcinát vásárolt elővételben, amelyet az őszi lehetséges bevetésre időzítettek, és hasonló nagyságrendű megállapodás van előkészítve a Modernával.

Az Egyesült Államokban a naponta bejelentett új esetek száma 130 000 körül mozog - ami valószínűleg jelentősen alulbecsült szám a be nem jelentett otthoni tesztek száma miatt. (New York Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.