Ősszel minden eddiginél drágább lesz az orosz gáz

gazdaság
július 29., 4:58
comments 14

Minden korábbinál drágábban érkezett az orosz gáz Magyarországra májusban, de a kormány valószínűleg nem ezért korlátozta most rezsicsökkentést, hanem mert ősszel még ennél is többet kell majd fizetni – írja a G7.

A cikk szerint az, hogy az oroszok júniusban sorra állították le a szállításokat a különböző vezetékeken, rendkívül bizonytalan helyzetet teremtett a piacon, így az árak a márciusi csúcsnál is jóval magasabb szintre emelkedtek. Magyarország szempontjából pedig ezen az sem segített, hogy a költségeket fokozta a forint rohamos gyengülése.

A kormányzat, illetve az oroszokkal szerződésben álló MVM így július elején valószínűleg azt látta, hogy bár most kissé kevesebbet kell fizetni a Gazpromnak, mint tavasz végén, ám szeptemberre olyan drágán kaphatjuk a gázt, ami végleg fenntarthatatlanná teszi a rezsicsökkentést. A G7 becslése szerint az orosz import átlagára ősz elejére köbméterenként 600 forint fölé nőhet, ami azt jelenti, hogy a tényleges piaci ár a 9-10-szerese lesz annak, amennyiért a lakosság július végéig kapja a gázt. Ez havi szinten is százmilliárdos nagyságrendű veszteséget okozhatna az MVM-nek. Vagyis feltehetően erre reagált a kormányzat a rezsicsökkentés masszív korlátozásával.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt