A Gazprom leállította a gázexportot Lettországba

külföld
2022 július 30., 08:58
comments 1

Szombaton leállította a Lettországba irányuló földgázexportot a Gazprom. A lépést azzal indokolták, hogy Lettország nem teljesítette a fizetési feltételeket, magyarán nem hajlandó a Vlagyimir Putyin által kitalált rendszerben a gáz árát rubelra váltva fizetni.

A Latvijas Gaze lett földgázszolgáltató pénteken jelentette be, hogy mostantól csak euróban hajlandó fizetni.

A lett parlament amúgy már július közepén betiltotta az orosz gázimportot, és az energetikai törvény módosításával elrendelte a földgázellátás diverzifikálását. A rigai parlament döntése nem szabott határidőt az orosz import betiltására, a lett kormány viszont még áprilisban úgy döntött, hogy 2023. január 1-ével leállítják az orosz importot.

Eddig Oroszország volt Lettország legfontosabb földgázellátója, de mostanra már Litvániából szerzi be a gázt. Lettország egyúttal azt tervezi, hogy saját terminálokat épít cseppfolyósított földgáz (LNG) fogadásához. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.