A lengyel miniszterelnök ragaszkodik a vétójához spórolás-ügyben

európai unió
2022 július 30., 13:26

Mateusz Morawiecki arról beszélt Varsóban, hogy kormánya ragaszkodik ahhoz a jogához, hogy megvétózhassa az uniós tagállamok döntését. A lengyel miniszterelnök annak kapcsán nyilatkozott, hogy felmerült: elég lenne a tagállamok minősített többségének beleegyezése a teljes EU-s gázfogyasztás kötelező csökkentésének elrendeléséhez.

Eszerint a javaslat szerint a teljes EU-s fogyasztást 5-20 százalék között kellene visszavenni, kötelezően. Magyarország az egyetlen tagállam, amelyik nyíltan kiáll a javasat ellen. A részletekről Magyari Péter írt hosszan a 444-en.

Lengyelország már korábban közölte, hogy ellenzi a kötelező erejű fogyasztáscsökkentést, most pedig Morawiecki azt mondta, szeretné, ha megmaradna a lehetősége megvétózni egy ilyen döntést. Lengyelország rengeteg pénzt áldozott arra az utóbbi 10 évben, hogy ne szoruljon orosz gázra. Ezért méltatlannak érzi a kormány, hogy azok helyett spóroljon, akik erre nem költöttek.

"Azt szeretnénk, ha a szavazás ebben a kérdésben - mivel a villamos energiáról, az energiamixről van szó - az úgynevezett egyhangúság alapján történjen és Lengyelországnak vétójoga legyen. Ezt követeljük" - mondta a Polsat News magántévének.

photo_camera Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök Brüsszelben. Fotó: DIEGO RAVIER/Hans Lucas via AFP

„Ha az EU megpróbál minket arra kényszeríteni, hogy minősített többséggel szavazzunk, akkor határozottan tiltakozni fogunk. Ha szükséges, formális vétót emelünk, és akkor sajnos az Európai Unió szerveinek döntéseitől függ majd, hogy hogyan viszonyulunk ehhez a vétóhoz" - mondta.

Az orosz gázszállítások további csökkentésére készülő európai uniós országok kedden jóváhagytak egy sürgősségi tervet a kereslet visszafogására, miután kompromisszumos megállapodást kötöttek a fogyasztáscsökkentés korlátozásáról néhány ország esetében.

(Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt