Ha Magyarországon múlik, nem lesz európai gáz-szolidaritás

Lezárt tartalom a Kör tagjainak eu
2022 július 20., 04:02
comments 32

Szerdán jelentkezik az Európai Bizottság azzal a tervével, amit a télen várható gázhiány enyhítésére talált ki. Kedd estig annyi szivárgott ki belőle, hogy nagy spórolást írhat elő a tagállamoknak arra az esetre, ha nem érkezne elegendő orosz gáz.

A javaslat alapján a teljes EU-s fogyasztást 5-20 százalék között kellene visszavenni, kötelezően. (A kötelező spórolás mértékét a tagállamok döntik majd el, a Spiegel német hetilap értesülése szerint 8 százalék lesz a vége.) A korlátozást az Európai Bizottság is elrendelhetné, illetve ha legalább két tagállam kéri, akkor is élesíteni lehetne. A kötelező gázkorlátozás elsősorban az áramtermelőket és az ipari felhasználókat érintheti, a lakosság és a szociális intézmények fűtésének lekapcsolását az EU nem javasolja.

A Bizottság azt szeretné, ha a gázspórolási eljárásról szóló rendeletet már július 26-án az energetikai miniszterek rendkívüli tanácsülésén elfogadnák a tagállamok . Ehhez elég lenne minősített többség is, azaz egy-két tagállam nem tudná megvétózni a javaslatot.

A mindenkire érvényes kötelező spórolást azonban akkor van értelme előírni, ha abból következik a szolidaritási mechanizmus alkalmazása is. Hiszen akinek van elég gáza, annak értelmetlen spórolnia akkor, ha nem hajlandó adni a rászoruló országoknak. Ez a mechanizmus azonban bizonytalan lábakon áll, és a magyar kormány éppen most zárja ki magát belőle.

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt