Ha Magyarországon múlik, nem lesz európai gáz-szolidaritás

Lezárt tartalom a Kör tagjainak eu
2022 július 20., 04:02
comments 32

Szerdán jelentkezik az Európai Bizottság azzal a tervével, amit a télen várható gázhiány enyhítésére talált ki. Kedd estig annyi szivárgott ki belőle, hogy nagy spórolást írhat elő a tagállamoknak arra az esetre, ha nem érkezne elegendő orosz gáz.

A javaslat alapján a teljes EU-s fogyasztást 5-20 százalék között kellene visszavenni, kötelezően. (A kötelező spórolás mértékét a tagállamok döntik majd el, a Spiegel német hetilap értesülése szerint 8 százalék lesz a vége.) A korlátozást az Európai Bizottság is elrendelhetné, illetve ha legalább két tagállam kéri, akkor is élesíteni lehetne. A kötelező gázkorlátozás elsősorban az áramtermelőket és az ipari felhasználókat érintheti, a lakosság és a szociális intézmények fűtésének lekapcsolását az EU nem javasolja.

A Bizottság azt szeretné, ha a gázspórolási eljárásról szóló rendeletet már július 26-án az energetikai miniszterek rendkívüli tanácsülésén elfogadnák a tagállamok . Ehhez elég lenne minősített többség is, azaz egy-két tagállam nem tudná megvétózni a javaslatot.

A mindenkire érvényes kötelező spórolást azonban akkor van értelme előírni, ha abból következik a szolidaritási mechanizmus alkalmazása is. Hiszen akinek van elég gáza, annak értelmetlen spórolnia akkor, ha nem hajlandó adni a rászoruló országoknak. Ez a mechanizmus azonban bizonytalan lábakon áll, és a magyar kormány éppen most zárja ki magát belőle.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.